ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Монголия - по стъпките на Чингиз Хан

МОНГОЛИЯ-по стъпките на Чингиз Хан image

От: 13.08.2019 До: 01.09.2019

20 дни / 18 нощувки

Цена: 2677 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

И тази година ще направим опит да стигнем до Монголия, и да поприключенстваме из страната на великия Чингиз хан. На площ колкото 15 Българии, разположена на 2 часови зони, тази държава е почти необятна... Е, ние ще се пробваме да я обиколим, поне всичко най-интересно, затова и пътуването длъжко излиза, но няма как иначе ......

Планирали сме трекчета из водната и много красива планина Алтай – дом на красива флора, ще яздим камили из пустинята Гоби, ще плаваме с корабче по езерото Ховсгул, ще обхождаме интересни каньони и „горящите“ скали Баяндзаг, ще се къпем в горещи минерални извори, ще пием кумис  .... Разбира се, ще обиколим и забележителностите на столицата Улан Батор, като няма да пропуснем и огромната статуя на „бащицата“ Чингиз Хан.. А за „капак“ на душевната наслада – ще послушаме изключителното Монголско обертоново пеене – уникално изпълнение е това, вЕрвайте ни! J

  
Ето и подробната програма по дни:

Програма:

13 август 2019: Отпътуване от София за  Улан Батор1
4 август: Улан Батор

След като кацнем, настаняваме се в хотела и тръгваме на обиколка из Монголската столица. Ще посетим  манастира Гандан Хийд - един от най-важните будистки манастири в страната, както и  Зимния дворец на Богд хан и музея „Чойлин Лама“, където  са изложени най-добрите образци на будисткото изкуство и ритуални маски. Ще се разходим до площада „Чингис хан“ (най-големият квадратен площад в света!), където се намират Двореца на културата и сградата на Националната Опера и балет.

Ще идем и до мемориала Зайсан, издигнат в прослава на дружбата между Монголия и Съветския съюз, като изкачим 300-те му стъпала, за да се насладим на величествената панорамна гледка  към столицата.

Вечерта ще посетим  шоу с традиционни танци и песни, включително уникалното монголско  гърлено пеене, а след това ще се насладим на приготвената за „Добре дошли“ празнична вечеря.

Зимният дворец на Богд хан – мястото, където е живял последния владетел на Монголия, преди страната да попадне под влиянието на СССР. Роден в Тибет, той управлява до 20-те години на миналия век, когато се извършва революцията, той бива свален от трона и  се установява Монголската народна република. Освен множеството статуи и картини, вътре се помещава и  музей с експонати от бита на хана – дрехите, трона, музикални инструменти, препарирани редки животни, както и уникалната му юрта, облицована с кожа на леопард. 

Нощувка: в хотел Bayangol 4*

 

15 август: Улан Батор – Улгий

Сутринта хващаме самолета и прелитаме разстоянието от столицата до основния град в района на Алтай – Улгий (Ulgii). Пристигаме в царството на казахите, етническото, съставляващо около 5 % от населението. Прехвърляме се на руски джипове, за да преминем  4-5 часов off-road път до подножието на планината, където ще нощуваме в палатков лагер на брега на река Игор.

Алтай е планина, разположена на територията на Монголия, Русия, Китай и Казахстан. В Монголия носи името Алтаин Нуру. Представлява сложна система от планински гребени с височина от 450 до 4500 м. Има сложен геоложки и геоморфоложки строеж. Старонагъната планинска система, образувана през херцинския тектонски цикъл. Има силно заравнени билни части и остри алпийски върхове. От Алтай извират реките Иртиш, Об и Енисей. Най-висока точка е връх Белуха (4506 м.), в Руската част на планината. Алтай е богата на полезни изкопаеми - има находища на цинк, олово, мед, сребро, злато, въглища, желязна руда. Има и много водни източници -  ледници и купища езера: Телецко, Маркокол и др. Растителността на Алтай се отличава с голямо богатство и разнообразие – има обсипани поляни с безброй цветя, дори  еделвайси!!! Склоновете на хребетите до 2000 – 4000 м. са покрити с иглолистни гори, над които се простират алпийски пасища, високопланински пустини и вечни снегове.

Нощувка: на палатки

 

16  август: в планината Алтай

Трекинг до базовия лагер на парка „Петте светии“(Tavan Bogd) – 4-5 часа. С камили ще ни пренесат багажа, а ние пешком ще изминем 15 км.,  за да се качим до базовия лагер за 5-те върха.

Нощувка: на палатки

 

17 август: в планината Алтай

Слизаме от базовия лагер към долната част на националния парк и долината на Бялата река (4-5 ч.). Вечерта ще гостуваме у семейството на един от местните носачи.

Нощувка: на палатки

 

18 август: в планината Алтай

Ще направим трекинг из масива Шивийт Кхаркан, където ще идем до езерото и един неголям, но хубав водопад. 

Нощувка: на палатки

 

19 август: В планината Алтай

Изминаваме 160 км. с джип, за да стигнем Кхотонското езеро (Khoton lake), разположено на 2 073 м.н.в. Мястото е особено интересно поради  множеството си петроглифи (каменни рисунки). Ще разгледаме едно от най-многобройните струпвания на под открито небе в Монголия. Датират още от бронзовата епоха и неолита, а повечето рисунки са на ловни сцени и диви животни –елени, коне и др.

Нощувка: на палатки

 

20 август: В планината Алтай

В този ден ще идем да видим  красивите водопади Турген (Turgen Waterfall) (17 км, 5-6 ч.).
Нощувка: на палатки

 

21 август: В планината Алтай (150 км)

Връщаме се към Улгий. По пътя ще се отбием у местно казахско семейство, което отглежда и обучава орли за лов, за да можем наживо да се докоснем да тези величествени, изключителни птици. Вечерта ще ни заведат да послушаме още веднъж уникалното обертоново певене. 

Гърлено (обертоново) пеене – това е най-известната музикална форма на Монголия. Уникален вид изпълнение, при което певецът генерира с гърлото си звуци, обхващащи едновременно няколко по височина тона. Най-добрите изпълнители на този вид пеене се обучават на майсторлък повече от 10 години!!!

Нощувка: в хотел в Улгий

 

22 август: Улгий – Улан Батор – Бага Газаар (240 км.)

Летим обратно към Улан Батор,  и веднага след кацането се прехвърляме на джипове и потегляме към каменния масив Бага Газаар (Baga Gazaar). Там се срещат над 20 вида лечебни растения и множество животни -  диви овце, козирози, мармоти и др. Ще се разходим из осеяния с разнообразни дървета тесен каньон  Суртийн (Surtiin am), до руините на каменен храм, и до 2 юрти, които от 17 в. насам традиционно се обитават от медитиращи монаси.

Нощувка: в туристически юрти

 

23 август:  Бага Газаар – Каньонът на лешояда (460 км.)

Рано сутринта потегляме с джиповете към Каньона на лешояда. По пътя ще се отбием и разходим из  красивите скални образувания Tsagaan Suvarga (Бялата ступа). Обрулените от ветровете скали, гледани отдалеч, наподобяват руини на град.

Продължаваме към планиския масив „Трите красавици“, и сгушения там Каньон на лешояда (Yoliin am). В тесния каньон не прониква много слънце и снегът се задържа понякога и през лятото. Ще разгледаме и малкия музей там, в който са изложени яйца и кости на динозаври, препарирани пустинни птици и снежни леопарди.

Националния парк Гурван Сайхан (Трите красавици). Названието идва от трите планински била в района. Планинските панорами, сенчестите каньони и пясъчните дюни, ведно с находищата на фосили на динозаври, древни скални надписи и крепостни кули го правят едно от най-интересните и посещавани места в Монголия. Птичият свят тук също е разнообразен – срещат се над 200 вида, включително дропли, монголската дива сипка, пепелявия лешояд и пустинния славей. Има и над 600 вида растения, но повечето от тях избуяват след проливни дъждове, което се случва рядко. От животните се срещат газели, пустинни гризачи, снежни леопарди, овце и диви кози.

Нощувка: в туристически юрти

 

24 август: Каньонът на лешояда – дюните Кхонгор (165 км.)

Навлизаме в пустинята Гоби! Ще отидем до пясъчните дюни Кхонгор. Дълги 120 км., те достигат до 15 км. на ширичина. Местните ги наричат „Пеещите дюни“ поради факта, че като духне вятър дюните издават звук, наподобяващ свирене. Ще пояздим специфичните за Монголия двугърби камили, за да се разходим до подножието на дюните, а желаещите ще могат да се изкачат пешком още 100-200 м., до самият им  връх. Ще изпитаме магията  на нощувка в пустинята - под купола на милиард-звездното небе.

Нощувка: в туристически юрти

 

25 август: Дюните Кхонгор  – манастирът „Онгий“ (400 км.)

Рано сутринта се отправяме към горящите скали. Оригинално им име е Баянзаг (Bayanzag), а „горещият“ прякор им дава палеонтологът Рой Чапман, разкрил там през 1922 г.  богати находки от кости и яйца на динозаври. На залез скалите изглеждат действително като обвити в пламъци. Ще си направим пикник за обяд на скалите, и после продължаваме към двойният манастир „Онгийн“, край който ще нощуваме.

Манастира Онгийн – най-известния манастир в Гоби. Всъщност това са два манастира – Бари лам (построен през 1810 г.) и Хутагт Лам (1760 г.), от другата страна на реката. По-рано тук са живели повече от хиляда монаси, но през 1937 г. манастирът е разрушен и са избити около 200 лами. Сега се възстановява. На извора се приписват лечебни свойства, но водата трябва да се пие преди изгрев. Има и малък музей със запазен оригинален стенопис и чаши, направени от черепите на почитани монаси.

Нощувка: в туристически юрти

 

26 август: Манастирът „Онгий“ – долината Оркхон (360 км.)

По първи петли ставаме и яхваме отново джиповете. През  долината Оркхон (Orkhon valley) (намираща се под егидата на Юнеско) се придвижваме към старата столица Кхархорин. Основаното през 13 в. от втория  син  на Чингиз Хан градче, само по себе си в момента е скучновато и няма да се отбиваме в него, но на няколко километра от там -  ще идем да разгледаме забележителния манастир  „Ердене Зуу“.

Будисткият манастир „Erdene Zuu“ („Стоте съкровища“) е основан през 1586 г., на няколко пъти частично разрушаван, после възстановяван и извадил късмета да не бъде пометен от масовата вълна на заличаване. При все, че са правени опити за това, по щастлива случайност лично Сталин е разпоредил храмът да бъде съхранен - като доказателство, че в Монголия има религиозна свобода. Строителните планове навремето предвиждали издигането около манастира на 108 ступи, но това така и не се случило. Затова пък каменните костенурки, поставени като символи на вечността и пазители на мястото, са още на пост там.

Нощувка: в туристически юрти

 

27 август: Долината Оркхон – изворите Тсенкхер (150 км)

По-лежерен ще ни е този ден. Ще идем да се изкъпем в топлите извори Тсенкхер (Tsenkher hot springs).  Изворите са повече от дузина и всеки е с различна минерализация на водата си. Местните  вярват в лечебните свойства на тези води за редица заболявания – диабет, гастрити, нервни проблеми и др.под. За желаещите има възможност да се поглезят и с масаж там.

Може и да се поразходим и сред красивия пейзаж наоколо – микс от планински хълмове и тучни полянки, където пасат стада животни.

Нощувка: в туристически юрти край изворите

 

28 август: Изворите Тсенкхер – езерото Теркхийн Цаган (250 км.)

През живописната долина на река Чулуут, продължаваме на север към към националния парк Теркхийн Цаган. По пътя ще видим стотици пасящи якове, коне и овце. Ще отседнем край Теркхийн Цаган („Бялото езеро“)  на Монголия, едно от най-красивите в страната, разположено на 2 060 м.н.в., на площ от 61 кв.км. Ще се покатерим 180 м. – до  2 240 м. , за да надникнем в 200-метровия кратер на  вулкана Кхорго, чиято активност е секнала преди 8000 години. Около вулкана има множество застинали парчета лава, които местните наричат „базалтовите юрти“. След изкачването, желаещите може да се охладим и топнем в Бялото езеро J

 Легендата за  Теркхийн Цаган  разказва за двама старци, които след като си наточили вода от извора, забравили да го запушат. Водата бликала от извора и наводнила долината. Най-накрая местен юнак свалил със стрелата си върха на близката планина, който паднал върху извора и го запушил. Така се образувал и острова Норийн Дунд Толгой. Сладководното езеро е  разположено сред вулканични кратери и обрасли с борове лавови полета  на 2 060 м.н.в., на площ от 61 кв.км. То е дом на множество риби и е чудесно място за плуване и риболов.

Нощувка: в туристически юрти край езерото

 

29 и 30 август: Езерото Теркхийн Цаган – езерото Ховсгул (340 км.)

Още по- на север, пътуваме към езерото Ховсгул – може би най-посещаваното туристическо място в Монголия. Пейзажът тук вече става доста различен – тайга! Теренът е по-мочурлив, дърветата – основно иглолистни. Ще прекараме 1 спокоен ден край красивото езеро и ще обиколим част от него с корабче. За желаещите ще има възможност да пояздят кончета и да хапнем от вкусната прясна рибка, уловена в кристалните води на Ховсгул.

Езерото Ховсгул -  това е най-дълбокото и второ по площ езеро в Монголия. Със своите 136 км. дължина, 36 широчина  и 267 дълбочина езерото Ховсгул не случайно е наречено „Малкият брат“ на Байкал, образувано е от едни и същи тектонски сили. Това е 2-то по големина езеро в Монголия, което съхранява 2 % от сладката вода на Земята. В него има и 4 острова. Езерото замръзва в края на ноември и се размразява през май, като в северната част на езерото дори и през юни плават късове лед. В езерото се срещат над  10 вида риби, вкл. много есетрови, както и 44 вида водни растения. Дом е на близо 300 вида птици, повечето от които мигрират. Бреговете му се обитават от 750 вида растения, а около него  щъкат и 70 вида бозайници, от които 7 са ендемични. Срещат се барс, архар (див планински овен), росомаха, лос, елен, вълк, кафява мечка, самур, кабарги и др. Ховсгул съдържа 2/3 от сладководните запаси на Монголия и 0,5 % от световните  Когато замръзне през зимата, това езеро се преминава и с кучешки впрягове.

Нощувка: в туристически юрти

 

31 август: ЕзеротоХувсгул – Мурун – Улан Батор

Сутринта с джиповете изминаваме 100 км., до Мурун, откъдето със самолет се връщаме в столицата. Отново на джиповете – ще изминем  55 км., за да видим 40-метровия монумент на Чингис Хан – най- голямата статуя на конник в света! Ще разгледаме и музея там, и после се връщаме в Улан Батор. В късния следобед ще остане време за покупки на сувенири от столицата.

Нощувка: в хотел Bayangol 4*

 

1 септември: Улан Батор – София

След почти 20 Монголски дни – хващаме самолета за дома!

ОПЦИЯ!!! За който желае, може да организираме допълнение към програмата – посещение на езерото БАЙКАЛ, с полет от Улан Батор до Иркутск  и, респективно, да изместим международния полет към София от Иркутск  няколко дни по-късно. Цената на полета е около 150 евро. За добиване на представа за района около най-дълбокото езеро в света – Байкал, 2-3 нощувки ще са достатъчни. Цената ще е около 400-500 евро общо за хотелското настаняване,  с включени закуски, обеди и вечери, както и всички турове. Сигнализирайте ни, ако желаете да посетите това парче от Сибир!

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram