ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Красоти и потайности на Северозапада

Красоти и потайности на Северозапада image

От: 17.07.2020 До: 19.07.2020

3 дни / 2 нощувки

Цена: 227 лева

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Представяме ви чисто новата ни „кратка музикална форма“. В нея, освен 2-3 по-познати места, сме включили още куп забележителности – недотам известни, но много интересни. J

За Белоградчишките скали, крепостта Баба Вида и пещерата Магура всеки е чувал. Но знаете ли за скалното светилище Чачин камък? Влизали ли сте в пещерите Лепеница и Козарника? Познавате ли Магурския хороскоп?

Ако дойдете с нас, не само ще посетите тези , но и ще  „попиете“ детайлна и любопитна информация съвсем „от извора“… И още красоти ви очакат по пътя...

Програма:


17 юли 2020
/петък/

Тръгване в 07:57 ч от паркинга пред стадион „Васил Левски”. Целим се около обяд да пристигнем в екоселище „Глинени къщи“ в с. Извос, край Белоградчик. Щом се настаним, отиваме за бърз обяд в ресторант „Мислен камък“ в Белоградчик, на терасата му, от която се открива чудесна гледка.

След обяда потегляме на първата част от обиколката ни в околността. Ще ни придружава собственика на комплекса, Кирил, който е и екскурзовод, и който от първа ръка ще ни разказва за забележителностите на района. Първо ще идем до най-известната туристическа атракция на Белоградчик – крепостта Калето. Нашият човек ни уверява, че има доста недотам познати факти и особености на това място, с които ще ни запознае при обиколката на крепостта.

След нея ще се отбием до едно обзорно място, с прекрасни гледки към някои от най-известните Белоградчишки скали. Ще чуем разкази за тях и после продължаваме после към скалата на Богинята Майка. До нея ще повървим пеша около 1,5 км, като първо ще се възкачим до висока скална площадка. Ще продължим към счупена на две кръгла каменна плоча – една от най-добре документираните загадки в района. На място ще узнаем любопитни случки и проучвания свързани с нея. По  горска пътека сред скалите ще идем до още едно обзорно място, за да достигнем накрая скалата, за която на място ще научим няколко легенди. Връщаме се след това в комплекса с глинените къщи, за организираната специална информационна беседа.

Привечер се отправяме към скалното светилище Чачин камък – е, поне това което е останало от него. Ще видим запазилите се там обредни ями и изсечени скални изображения, за едно от които се предполага, че е модел на Слънчевата система. На място ще ни разкажат тълкувание на тези изображения, което ще представи и интересна връзка с посетената по-рано скала, а и с крепостта. Светилището е съвсем близо до ресторант „При Иван“ – заведението с най-добрата кухня в Белоградчик, където и ще вечеряме – отново на тераса, с чудни гледки към скалите. Ще видите колко е яко!

Нощувка в екоселище „Глинените къщи“, в махалата Извос на село Чифлик.

https://magura.bg/

 

 

18 юли /събота/

Закусваме и тръгваме към първата пещера за този ден – Венеца. На фона на уникалното цветно осветление в нея, ще видим пещерните кристали и други образувания, включително най-високия сталакотон в България – достигащ цели 25 м! В близост до пещерата няма да пропуснем да разгледаме и интересната, възстановена неотдавна църква „Свети Георги Руян“ в село Орешец. Храмът е от XVI век и в него са съхранени силно озадачаващи стенописи, в които се откриват доста елементи от богомилското разбиране за света, както и свидетелства, че зографите са познавали и други древни учения.

След църквата ще влезем в още една пещера, Козарника, където са направени важни и интересни археологически находки. Ще достигнем до дъното на пещерата и вътре ще ни разкажат детайли какво е търсено и какво е намерено от археолозите. Ако остане време, ще спрем за кратък обяд в Белоградчик.

В ранния следобед потегляме към третата ни пещера за този ден – Магурата.  Иска ни се да можехме да ви покажем неолитните рисунки вътре, които нареждат това място редом до световноизвестната Алтамира в Испания. За жалост – там все още върви дълга реставрация, така че ще разгледаме само отворената за посетители част.

После се връщаме отново в Глинените къщи, където ще ни представят т.нар. Хороскоп от Магура, базиран на някои от рисунките. Това е нова разработка, която все още се проучва и изпитва, но вече е събрала много похвали. Проучванията по този хороскоп се обогатяват постоянно и напоследък са разкрити много нови особености. Желаещите ще могат да научат за своя знак, за знаци на близки, за съвместимости с други хора, за цикличността на нещата и т.н. Хороскопът е най-големият хит за последната година в региона!

Последната ни активност в събота е посещението на още една интересна  пещера – Лепеница. Разходката отнема около 3-4 часа, с изкачвания  и спускания, включитлено и по екстремна пътека. По пътя обаче, ще правим доста почивки. Пещерата си заслужава! Има запомнящ се вид със своите два открити етажа, разположени един над друг, с много правилната форма на свода си, както и с разкриващите се от втория етаж изключителни гледки. Има и останки от древно съоръжение за наблюдение на небето. И тук, на място, гидът ще ни разкаже за легендите и находките. От Лепеницата ще продължим към т.нар. звездна карта, изсечена в скална площадка. Забравена от векове (намерена е в края на 2012 г), тази карта тепърва се преоткрива. Тя представлява множество кръгли дупки, издълбани върху предварително изравнената скална площадка, които показват небесните тела. Намира се на върха на огромен скален масив с впечатляващи панорами наоколо. Привечер се връщаме в комплекса.

Втора нощувка в екоселище „Глинените къщи“ в махалата Извос на с. Чифлик.

 


19 юли 2020 /неделя/

След закуска потегляме на север, към Видин, за да разгледаме и най-добре запазената крепост в България – Баба Вида. Заслужава си! Там някъде ще обядваме и после поемаме обратно. По пътя ще направим спирка, за да разгледаме Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, намиращ се недалеч от Берковица. Той е действащ девически манастир и вероятно е основан още през XIII век, но в настоящия си вид е от 30-те години на XX век.

След това вече – пълна газ към столицата!

Пристигане привечер, това бе всичко...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram