ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Красотите на Източните Родопи

Красотите на Източните Родопи image

От: 13.07.2018 До: 15.07.2018

3 дни / 2 нощувки

Цена: 279 лв.

Ето я и втората ни Родопска „кратка музикална форма“ – този път из Източната част на красивата планина. И тук има много каква да се види – пещери, старини, язовири...... абе, има МНОГО, и е готино!
Ето какво Ви предлагаме:

Програма:

13 юли 2018 г. (петък)  София - пещера Утроба - Ардино (Дяволският мост) - Кърджали


Тръгваме от София в 07:27 ч. от обичайното място – паркинга пред стадион „Васил Левски”.

Първата ни спирка по пътя ще е в началото на еко-пътеката към „Утробата“. Докато е още прохладно, преди обед, ще изкачим пешком 60-70 минутния път до уникалната пещера. Ще се „целим“ към 12 ч. на обяд да сме на входа й, за да видим слънчевия лъч й (стискаме палци да има слънце J ), който по това време всеки ден прониква в нея и олицетворява „оплождането“

Следобеда ще се разходим до Дяволския мост в Ардино и скално-култовия комплекс „Орлови скали“.


Дяволският мост е истински шедьовър на строителството от средновековието. Смайващи са огромните му размери и изключително елегантните му, симетрични форми. Под него минава река Арда, която образува красив каньон с големи меандри. Мостът е построен в началото на 16-ти век по заповед на султан Селим I-ви. Разположен е на 420 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 м.н.в. Дължината му е 56 метра, широчината — 3,5 м., наподобява калдъръмен път. Върху един от ключовите камъни на централния свод е открит гравиран малък хексагон, наричан още “печата на Соломон”. Конструкцията е невероятно здрава – за 5 века нито веднъж не е претърпяла преустройство и не е имала нужда от допълнително укрепване. Макар според учените Дяволският мост да е построен в началото на XVI в., корените му трябва да се търсят далеч назад във времето. На днешното му местоположение някога е имало римски мост, част от значимия античен път „Вия Игнасия“, свързващ Бяло море и Тракия през проход Маказа. През 80-те години Дяволският мост и регионът около него са използвани като място за снимките на филма “Време разделно”. 

Привечер отиваме да нощуваме  в хубавия хотел „Главатарски хан“, където ще можем да се насладим на водите в няколкото му басейни .

Нощувка: хотел „Главатарски хан“,   http://www.glavatarski-han.com/ .

 

14 юли (събота) Кърджали - Перперикон – Татул - Каменни гъби - Каменна сватба - Крепост Моняк - Кърджали

 

След закуска потегляме за Перперикон. Той е поне 5000 /ако не и повече/  години по-стар от Мачу Пикчу и това не е излишен патриотизъм, а обективна истина. Ще го разглеждаме с местен гид, който ще ни разкаже подробно за всички актуални разкопки и находки там. После отиваме да видим скално-култовия мегалитен комплекс Татул, а следобеда  - природните феномени Каменни гъби и Каменната сватба. По залез слънце ще се качим до крепостта Моняк, за да се насладим на прелестните панорамни гледки от там.

Крепостта Моняк е построена през XII – XIII век. Тя е една от най-високо разположените и най-големи средновековни крепости в Родопите със защитена площ над 50 дка. Крепостта е имала важна стратегическа роля, тъй като е пазела прохода Железни врата и подстъпите на средновековния град, разположен около манастира „Свети Йоан Продром“, намиращ се в днешния град Кърджали.

През 1206 г. по време на Четвъртия кръстоносен поход крепостта е обсадена от латините. Тук именно е коронясан за втори и последен император на Латинската империя Хенри (брат на загиналия Балдуин Фландърски).

Вечерта се прибираме за втора нощувка край яз.Кърджали.

 

Нощувка: хотел „Главатарски хан“,   http://www.glavatarski-han.com/


15 юли (неделя) Кърджали - яз.Студен кладенец - София

 

Закусваме и отиваме на 3-4 часова разходка с лодка из  чудно-красивия язовир Студен кладенец. Уникално е там, а с лодката ще успеем да го разгледаме целия и надникнем и в по-скритите  му кътчета J

 

За обяд в къщата за гости на лодкаря, може да си поръчаме домашни специалитети и приготвяне на прясна риба (от над 15-те вида риба, които виреят в язовира).

 

Следобеда потегляме към София и до към 19-20 ч.трябва да се приберем.

Цената включва:

транспорт с бус – за целия маршрут;

2 нощувки със закуски в хотел „Главатарски хан;

разходка с лодка по язовир Студен кладенец;

водач;

медицинска застраховка за пътуването.

Цената НЕ включва:

обеди и вечери;

входните такси за обектите (Перперикон – 6 лв.)

разходи от личен характер.

Срокове за записване и плащане:
Веднага
Какво да вземем:
Удобни обувки, бански
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram