ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Красотите на Западните Родопи

Красотите на Западните Родопи image

От: 14.05.2021 До: 16.05.2021

3 дни / 2 нощувки

Цена: 197 BGN / 101 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

И през месец май продължаваме с пролетните ни пътувания из Родината.
Прекрасна природа има в България – и докосването до нея е истинска терапия и душевна имунизация!

Накъде потегляме сега? Ами към едни от най-красивите по нашата класация места – тези в Родопа планина. J Западно-Родопската ни програма е с повечко ходене и „adventure”... А и хапването и пийването там си ги бива, нераздална част е от приключенията.
Заповядайте!

 


Ето какво сме намислили:

Програма:

14 май 2021 (петък): София – Чудните мостове – вр.Орфей – Смолянски езера

Тръгване от София в 07:27 ч от обичайното място – паркинга пред стадион „Васил Левски”. Първата ни спирка ще бъде при естествените скални сводове, неслучайно наречени Чудните мостове – една от най-големите природни забележителности в Родопите. Ще обядваме набързо в кръчмето наблизо и следобеда продължаваме към Смолян. Предстои ни изкачване на връх Орфей. Високият 2188 м. връх, е вторият по височина в Родопа планина, но реално е най-високата точка, която може да се качи, тъй като първенецът вр. Перелик е военен обект със забранен достъп. За 4-5 часа ще се разходим до върха и обратно, за да се насладим на невероятните панорамни гледки наоколо.

Късният следобед – пристигаме на Смолянските езера и ще отседнем в  готиния и многократно  проверен хотел Mountain Lakes. Има сауна, парна баня, джакузи и други подобни водни екстри там... Много става мястото! Ето сайта: www.ezerata.com. Първа нощувка там.

 

15 май (събота): Смолянски езера – с. Борино – площадка Орлово око – Момчилова крепост – Смолянски езера

След закуска, газ към района на село Борино. Там ще преминем по Дяволската екопътека – вече не толкова нова, но все още считана за най-екстремната еко-пътека в България, много е яко, ще видите! 3 часа трябва да ни стигнат, като ще минем и през скалния феномен „Шейтан кюпрю“ (Дяволския мост) и впечатляващият (особено напролет) Скрит водопад. Следобед ще се качим до площадката „Орлово око“ – монтирана на ръба на връх Свети Илия (на височина 1563 м), от нея се разкрива незабравима гледка към Родопите, Пирин, малка част от Рила и планините в съседна Гърция. На 600 м надолу се вие и живописното Буйновско ждрело...  Вместо пеша качването ни до „Орлово око“ ще е с джипове, за да имаме време следобед по светло да се качим и до Момчилова крепост. Ще видим отблизо крепостта на Момчил войвода – голям в буквално и преносно значение българин, пожертвал живота си за запазване на родни територии и човешки свободи.
А за вечеря ще посетим някоя готина кръчма, ще измислим. J

Втора нощувка в хотел Mountain Lakes.

 

16 май 2021 (неделя): Смолянски езера – с. Могилица – с. Смилян – София

Закусваме и потегляме на юг. Първата ни спирка ще е в самият град Смолян – ще се отбием до местността Салихагова урва, за да видим обновената пътека и красивият 20-метров Смолянски водопад.

Оттам продължаваме към село Могилица, където ще влезем в богатата на образувания пещера Ухловица. Заради красивия си интериор тя често е сравнявана с подземен дворец. „Окичена” е с много пещерни форми, изваяни от водата и от въздушните течения – дендрити, оприличавани на корали и дървета, по-редките хеликтити, които приличат на малки каменни слънца, както и типичните за всяка пещера сталактити, сталагмити и каменни водопади.

След нея се отправяме към Агушевите конаци – най-големия запазен феодален ансамбъл в Родопите. Архитектурен и художествен паметник, изграден в началото на XIX век от трима майстори за Салих Ага и тримата му синове. В края на XX век е реставриран и превърнат в етнографски музей. Заради внушителния си вид често конакът е сравняван с феодален замък без аналог на Балканския полуостров.

Около обяд потегляме обратно към София. По пътя ще се отбием в една хубава мандра в село Смилян, където ще имаме възможност да обядваме и да пробваме млечните им специалитети. Желаещите може да дегустират някои от многото видове сирена и кашкавали, както и да си купят за вкъщи.

Надвечер – прибиране  в София.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram