ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Красотите на Западните Родопи

Красотите на Западните Родопи image

От: 25.09.2020 До: 27.09.2020

3 дни / 2 нощувки

Цена: 227 лв.

И през септември дори, продължаваме с летните ни „кратки музикални форми“ из Родината.
Времето си остава все така лятно – да се поразходим още из България. Прекрасна ни е страната, и си заслужава детайлно опознаване!


Накъде потегляме сега? Ами към едни от най-красивите по нашата класация места – тези в Родопа планина. :)

Разходихме се вече в Източната ѝ част, сега е на ред Западната.

Този път сме решили да заложим предимно на „adventure”-а и да походим повечко... А и хапването и пийването там си ги бива, нераздална част е от програмата. Заповядайте!

Ето какво сме намислили:

Програма:

25 септември 2020 (петък): София – Чудните мостове – вр.Орфей – Смолянски езера

Тръгване от София в 07:27 ч от обичайното място – паркинга пред стадион „Васил Левски”. Първата ни спирка ще бъде при естествените скални сводове, неслучайно наречени Чудните мостове – една от най-големите природни забележителности в Родопите. Ще обядваме набързо в кръчмето наблизо и следобеда продължаваме към Смолян. Предстои ни изкачване на връх Орфей. Високият 2188 м. връх, е вторият по височина в Родопа планина, но реално е най-високата точка, която може да се качи, тъй като първенецът вр Перелик е военен обект със забранен достъп. За 4-5 часа ще се разходим до върха и обратно, за да се насладим на невероятните панорамни гледки наоколо.

Късният следобед – пристигаме на Смолянските езера и ще отседнем в  готиния и многократно  проверен хотел Mountain Lakes. Има сауна, парна баня, джакузи и други подобни водни екстри там... Много става мястото! Ето сайта: www.ezerata.com. Първа нощувка там.

 

26 септември (събота): Смолянски езера – с. Борино – площадка Орлово око – Момчилова крепост – Смолянски езера

След закуска, газ към района на село Борино. Там ще преминем по Дяволската екопътека – вече не толкова нова, но все още считана за най-екстремната еко-пътека в България, много е яко, ще видите! 3 часа трябва да ни стигнат, като ще минем и през скалния феномен „Шейтан кюпрю“ (Дяволския мост) и впечатляващия Скрит водопад. Следобед ще се качим до площадката „Орлово око“ – монтирана на ръба на връх Свети Илия (на височина 1563 м), от нея се разкрива незабравима гледка към Родопите, Пирин, малка част от Рила и планините в съседна Гърция. На 600 м надолу се вие и живописното Буйновско ждрело...  Вместо пеша качването ни до „Орлово око“ ще е с джипове, за да се върнем по-навреме в хубавия хотел за съботни СПА-глезотийки.

Ще отморим за кратко в хотела, за да можем привечер да се качим до Момчилова крепост, където ще научим детайли за живота на Момчил войвода – голям в буквално и преносно значение българин, пожертвал живота си за запазване на родни територии и човешки свободи. После ще се насладим на залеза от това място. Слизаме след това от крепостта и отиваме да вечеряме в някоя готина Смолянска кръчма :)

Втора нощувка в хотел Mountain Lakes.

 

27 септември 2020 (неделя): Смолянски езера – с. Могилица – с. Смилян – София

След закуска, потегляме на юг и малко преди село Могилица ще посетим още интересната пещера Ухловица. Със своите красиви образувания тя често е сравнявана с подземен дворец. „Окичена” е с много пещерни форми, изваяни от водата и от въздушните течения – дендрити, оприличавани на корали и дървета, по-редките хеликтити, които приличат на малки каменни слънца, както и типичните за всяка пещера сталактити, сталагмити и каменни водопади.

След нея се отправяме към Агушевите конаци – най-големия запазен феодален ансамбъл в Родопите. Архитектурен и художествен паметник, изграден в началото на XIX век от трима майстори за Салих Ага и тримата му синове. В края на XX век е реставриран и превърнат в етнографски музей. Заради внушителния си вид често конакът е сравняван с феодален замък без аналог на Балканския полуостров.

По обяд потегляме обратно към София. По пътя ще се отбием в една хубава мандра в село Смилян, където ще имаме възможност да обядваме и да пробваме млечните им специалитети. Желаещите може да дегустират някои от многото видове сирена и кашкавали, както и да си купят за вкъщи.

Привечер – прибираме се в София.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram