ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Едно пътешествие в Близкия Изток – Йордания и Ливан

Из Близкия Изток – Йордания и Ливан image

От: 13.05.2023 До: 25.05.2023

12 дни / 11 нощувки

Цена: 1 937 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

С древни чудеса, изваяни от камък, невероятни пустинни пейзажи и гостоприемно население, Йордания очарова посетителите от векове... Но докато днес града на набатейците Петра и пустинята Вади Рум са много известни сред пътешествениците, то малцина са тези, които знаят за Баалбек в Ливан – тук се намират едни от най-впечатляващите римски руини където и да е по света (според мнозина, перлата на всички антични градове в района). На малко други места могат да се видят толкова ясни следи за не-земно участие в строителството – та как иначе да си обясним гигантските 800-тонни блокове в основата на Главния храм, достроен много по-късно от римляните... Подобно място е и Библос, който е считан за може би най-старият постоянно обитаван град в света!

Разбира се, в тези държави ни очакват и много други интересни места – в Йордания ще разгледаме древния град Джераш (също един от върховете сред античните творения на римляните!), замъците Ажлун и този на кръстоносците – Керак, както и градът на мозайките Мадаба. Ще се разходим из вълшебната пустиня Вади Рум, с нощувка в лагер там – е, вероятно няма да зърнем Т. Е. Лорънс, яздещ камила, но ви обещаваме да е незабравимо. А преминаването през каньона Вади Муджиб и гмуркането в богатите на живот червеноморски води край Акаба ще прибавят малко адреналин...

В Ливан ще сме базирани в столицата Бейрут – един от най-космополитните градове в региона с чудесна кухня и нощен живот, като няма да пропуснем и античните Сидон, Анжар и Тир. Ще видим и най-забележителните от природните чудеса на страната – пещерата Джейта и ждрелото Баатара с неговия водопад. Вижте по-надолу детайлите...

Програма:

13 май 2023: София – Бейрут (полети)

Полети от София до Бейрут с Turkish Airlines през Истанбул, с кацане в ливанската столица следобед или привечер. Паспортни формалности на летищети и трансфер до хотела. Нощувка в града. Hotel Casa Dor (или подобен)

14 май: Бейрут

Закусваме и потегляме на обиколка из Бейрут – сега до голяма степен възстановен след гражданската война, бушувала там през 80-те години на 20 век. Съществуващ от поне 5 хилядолетия, днес градът е забързан, малко хаотичен, но и изпълнен с енергия и със заразителна атмосфера. Тук се намират някои от най-добрите ресторанти в целия регион, а баровете и дискотеките не остават по-назад. Изкуствата, модата, а също и смесицата от традиция и модерност, спечелват на Бейрут прозвището „Париж на Близкия Изток”.

Ще посетим Националния музей, най-интересните църкви и джамии, ще спрем за снимка на известната Скала на гълъба на крайбрежието, а после ще се разходим из суковете. Следобед – свободно време. Нощувка в града, Hotel Casa Dor (или подобен).

15 май: Бейрут – пещерата Джейта – Хариса – Библос – Бейрут (110 км)

След закуска се отправяме първо към пещерата Джейта – номинирана за едно от новите седем природни чудеса на света, ще разберете защо... После продължаваме към планинското селище Хариса – дом на храма Our Lady of Lebanon (Ливанската Дева Мария), може би най-свещеното място в страната и магнит за милиони поклонници – както християни, така и мюсюлмани. Следобед ще посетим Библос, за който се смята, че е населяван от поне 9000 г (!). Със своята богата история (античният център е под закрилата на ЮНЕСКО), красиво местоположение и активен нощен живот, Библос е считан за най-добрия туристически град в Ливан. Вечерта се прибираме в Бейрут за нощувка. Hotel Casa Dor (или подобен)

Джейта е система от 2 отделни, но свързани карстови варовикови пещери, с обща дължина 6 километра. Горната пещера се обхожда пеша – 600 м. През долната се изминават с лодка 450 м., тъй като ръкавите ѝ са наводнени от подземна река, която осигурява питейната вода за почти цял Ливан. Въпреки че е била населявана от праисторически времена, това ниво на  пещерата е било преоткрито едва през 1836 г. от свещеника Уилям Томпсън. В горното ниво на Джейта се намира и най-големият сталактит в света!

16 май: Бейрут – Баалбек – Анжар – Ксара – Бейрут (210 км)

Днес ще посетим забележителния Баалбекград в долината Бекаa, известен със своите отлично запазени римски храмове. После продължаваме към Анжар – построен от Омаядската династия през VIII век. Зад крепостните стени на града ще разгледаме останките от дворци, пазари и джамия. В късния следобед ще опитаме чудесните вина на Шато Ксара, съхранявани в естествени пещери. Вечерта се прибираме, нощувка в Бейрут. Hotel Casa Dor (или подобен)

Древногръцкото име на Баалбек, по-късно използвано и от римляните, е Хелиополис – Град на Слънцето. Той става римска колония при император Октавиан Август през 16 г. пр. Хр. Върху неговия акропол, в продължение на следващите няколко века, римляните построяват група от 3 храма (на Юпитер, Венера и Бакхус), няколко площада и стена, изградена от някои от най-големите камъни, обработвани някога от човек. На южния вход на Баалбек се намира каменната кариера, където са разрязвани и оформяни камъните, използвани за построяване на светилищата. Огромен блок, смятан за най-големия дялан камък в света, все още стои където е бил отсечен преди почти 2000 години – теглото му е около 1000 тона! Баалбек представлява най-големият и най-добре запазен ансамбъл от римска архитектура, съществуващ до наши дни. Той е и един от най-големите култови центрове в Римската империя.

17 май: Бейрут – долината Кадиша – водопада Баатара – Бейрут (240 км)

Хапваме закуска и потегляме за долината Кадиша (Qadisha Valley). От зората на християнството, това място е било дом и убежище на множество монаси, аскети и отшелници, дошли тук да търсят усамотение. Ще се покатерим и ще посетим манастира Кожая, посветен на Свети Антоний. Този ден ще отидем и до Гората на кедрите, намираща се на 2000 м.н.в. (в планината Ливан), където са останали едни от последните кедрови дървета в страната – а знаете, те са неин символ, изобразен дори на националния флаг. Някои от тях достигат височина 35-40 м, а дървесината им е била използвана през вековете от финикийци, египтяни, вавилонци, перси... После ще видим и още една природна красота – водопада Баатара в едноименното ждрело. То е известно и като „Пещерата на трите моста” и е наистина уникално образувание в юрския варовик. При топенето на снеговете през пролетта, зад естествените мостове се образува водопад, с височина около 230 м (дано го видим в силата му!).

Връщаме се обратно в Бейрут, последна нощувка, Hotel Casa Dor (или подобен).

18 май: Бейрут – Сидон – Тир – Бейрут – Аман (170 км + полет)

Закуска, след което тръгваме към Сидон – един от най-важните и може би най-старият град на античната Финикия и едно от пристанищата, където са акостирали търговските кораби през Средновековието. Ще се качим до крепостта на града, издигната близо до пристанището през XIII в. от кръстоносците. След това ще разгледаме Музея на сапуна, стария сук (пазар), както и Френския кервансарай, построен през XVII век за престой на френските търговци, идващи тук. Следобед отиваме в Тир, чието име означава „скала“ и е четвъртият по големина град в Ливан. Там ще обиколим Римския хиподрум и Некропола, коита са егидата на ЮНЕСКО от 1983 г. Връщаме се в Бейрут и оттам вечерен полет до Аман, столицата на Йордания. Кацане и трансфер до хотела. Sulaf Hotel (или подобен).

Античният Тир е бил велик финикийски град от около 3000 г. пр. Хр., който основава процъфтяващи колонии като Кадис и Картаген. В Тир е открит пурпурният пигмент – символ на благородничеството. С него градът е снабдявал целия античен свят. Кралят на Тир – Хирам, дори изпраща архитекти и материали за изграждането на Храма на Соломон в Йерусалим.Сред забележителностите му са улици от мозайки, римските бани и арена, останки от църква на кръстоносците, римско-византийски некрополис и най-големият римски хиподрум. Градът е известен и с плажовете си. 

19 май: Аман – Джераш – Ажлун – Аман (160 км)

По-ранно ставане, защото ни очаква дълъг ден, с посещение на някои много интересни исторически места. Първото от тях е Джераш, един от най-големите и най-добре запазени римски градове извън Италия – истинско археологическо съкровище. Построен преди повече от 2000 г, той е бил част от т. нар. Decapolis, конфедерация от 10 града в източните предели на Римската империя. Заради размерите си и степента на съхранение, древната Гераса е наричана и „Помпей на Изтока”. Ще разгледаме улицата с колонадата, овалния форум, амфитеатъра и други.

После, ще отиваме в замъка Ажлун – мюсюлманска цитадела от XII век. Той е пазел пътищата, свързващи Южна Йордания със Сирия и бил е част от веригата фортове, достигащи чак до Кайро. В днешно време замъкът е очарователно място, с лабиринт от тунели, стълби и кули, като от него се разкрива хубава гледка към близката долина. Следобед се връщаме в Аман, нощувка в Sulaf Hotel (или подобен).

20 май: Аман – Вади Муджиб – Мъртво море (140 км)

След закуска се отправяме на обиколка из Аман – освен главен град на страната, той е определян и за културна столица на Близкия Изток. Ще посетим цитаделата, римския театър и др. По обяд потегляме за долината на р. Вади Муджиб – това място предоставя спиращи дъха гледки и е най-ниско разположения природен резерват в света. Тук, желаещите малко екшън, могат да минат пеша през каньона на реката – има и катерене на малки водопади. В този ден ще достигнем и най-ниската точка на Земята – Мъртво море! Граничещо с Израел и Палестина на запад и Йордания на изток, езерото се намира на около 430 м под морското равнище. Разбира се, няма да пропуснем възможността да се потопим и „осолим“ в него (солеността му е „само” 10 пъти по-висока, отколкото средната за океаните). :)

Нощувка в Grand East Hotel (или подобен).

21 май: Мъртво море – Мадаба – планината Небо – Керак – Петра/Вади Муса (350 км)

Закусваме и потегляме към Мадаба – християнският „град на мозайките“. Там се съхранява най-старата карта на Йерусалим и Светите земи – изобразена е на пода на гръцката църква „Свети Георги“, изградена през XIX век върху основите на по-древна византийска църква от VI век. Оригиналният размер на картата е бил 94 кв. м., но едва една четвърт е запазена до днес.

После се качваме на планината Небо (Mount Nebo; висока около 820 м) – мястото, откъдето Мойсей е зърнал Обетованата земя. По пътя нагоре ще минем през църквата на Светите мъченици, за да видим една от най-добре запазените мозайки в района, оцеляла 15 века. Продължаваме на юг по Кралския път (Kings Highway) – старинен маршрут, прекосяван в миналото от търговци и поклонници. Следобед сме в Керак, където ще посетим замъка на кръстоносците, за да научим интересната му история, стигаща чак до Византийско време. По-късно пристигаме в градчето Вади Муса, в непосредствена близост до Петра. Нощувка в The RN Hotel (или подобен).

Замъкът Керак е построен през XII век като звено в отбраната на Йерусалимското кралство, а по-късно се е развил като крепостно укрепление за рицарите кръстоносци срещу ислямските нашественици. Намиращото се на 1000 м надморска височина селище е давало предимството на своите обитатели да виждат с просто око Мъртво море. В замъка ясно се различават два типа архитектура – грубата зидария на кръстоносците и меката обработка на варовик, използван в късните арабски здания. И днес огромната твърдина поразява със своите размери – кацнала на хълм с височина над 300 м, тя е построена от огромни блокове жълт пясъчник, сливащ се с цвета на обграждащата я пустиня. От запад и изток крепостта е защитена от отвесни склонове, а от север и юг строителите са прокопали дълбоки ровове. През Средновековието вътре се е влизало единствено по подвижен дървен мост. Но замъкът е имал и друг, скрит от погледите живот. Целият скален масив под него е надупчен от безброй засводени галерии, стотици помещения и тайни проходи. Местните хора твърдят, че подземията са на седем етажа. В по-голямата си част галериите не са проучени и само ехото свидетелства за тяхната дължина. (източник на информацията – публикация на проф. Николай Овчаров)

22 май: Петра

Ще посветим днешния ден на едно от Новите седем чудеса на света и най-известното място в Йордания – Петра! Каквото и да се каже за приказната столица на набатейците (още наричани набатеи), ще е малко... „Розовочервеният град”, както е известен той, впечатлява с изключителната си архитектура и унисон с околния природен пейзаж – основните сгради са изкопани в скалите, а фасадите им сякаш „освободени” от пясъчниците. Ще стигнем до там през каньона Siq (спомнете си за „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”) и ще разгледаме най-известните обекти – al-Khazneh (Съкровищницата), The Street of Facades (Улицата на фасадите), Сградата на съда и Амфитеатъра. Неслучайно ЮНЕСКО прибира това историческо богатство „под крилото си” през 1985 г. Втора нощувка в The RN Hotel (или подобен).

Непозната на западната цивилизация в продължение на стотици години, Петра някога процъфтявала като важна точка по древните търговски маршрути. Към IV в. пр. Хр. Петра е населявана от набатеите, арабско племе, което изсича много от фасадите на сградите от пясъчник, и живее в множество пещери из града. Мястото е естествена крепост – достъпен е по тясно дефиле. Благодарение на мрежа от канали и тръбопроводи, градът е постоянно снабден с изворна вода. Набатеите първоначално били овчари и се прочули с честността си. Бързо обаче се приспособили към нова роля – на охранители на кервани и търговци, а таксите, които налагали на минаващите пътници, спомогнали за тяхното забогатяване. Петра се превърнала в голям търговски център, а гръцките пътешественици разнасяли легенди за богатството и разкоша ѝ.

През 1812 г. швейцарският изследовател Йохан Лудвид Буркхарт преоткрива Петра за Западния свят. Той е първият европеец, посетил тези земи след кръстоносците през XII век.

23 май: Вади Муса – Бейда (Малката Петра) – Вади Рум (140 км)

След закуска ще отидем и до по-малката „сестра“ на Петра – Бейда. Населявана от поне 8000 години, тя е била мястото за развлечение на набатейците, земеделски център, както и главен воден резервоар и пункт за зареждане на керваните от камили. До там ще стигнем през тесния, дълъг 450 м Siq al-Barid (Студения каньон).

Следобед продължаваме към Вади Рум – всъщност това е голяма долина, оформила се в гранитите и пясъчниците, издигащи се в тази част на Южна Йордания. Със сигурност тя е една от най-пленителните пустини в света, всичко в нея напомня лунен пейзаж (дори и на марсиански, както разбра Мат Деймън в онзи филм с картофите). Ще бъдете погълнати от загадъчното ѝ обаяние – независимо дали сте ненаситен авантюрист или „прохождащ” пътешественик. По залез слънце ще изпием чаша чай на някое красиво, обзорно място, а за вечеря ще се порадваме на традиционни бедуински ястия. Нощувката е в палатков лагер Aladdin Camp (или подобен), в пустинята.

24 май: Вади Рум – Акаба (80 км)

Сутринта ще направим 2-часова обиколка из пустинята с джипове, като ще се поразходим и покатерим по пясъчните дюни. Още красиви гледки....

След това се отправяме към Акаба, за малко релакс край Червено море преди отпътуване – ще направим един един шнорхел тур из водите на залива, които изобилстват от корали и тропически риби... Малко свободно време следобед и трансфер до летището вечерта.

Акаба е единственият крайбрежен град на Йордания и е най-големият на едноименнния залив, който е поделен между четири държави (другите три са Египет, Израел и Саудитска Арабия). Подводните „богатства” на залива са защитен от морски резерват, основан през 1997 г.

25 май 2023: Акаба – София (полети)

Полет рано сутринта в 02:05 ч от Акаба до София, с прекачване в Истанбул, Turkish Airlines. Кацане в родината сутринта, около 08:35 ч.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram