ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътешествие из древната империя на инките в Перу и Боливия

Из Андите на Перу и Боливия image

От: 19.08.2019 До: 08.09.2019

20 дни / 18 нощувки

Цена: 3977 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Предлагамe на вашето внимание едно незабравимо приключение – 18 дни из древната империя на инките в Перу и Боливия, за кой ли път отиваме натам... Началото е в столицата на Перу – Лима; след това с лодка ще стигнем до островите Байестас /Перу/, известни с невероятния си животински свят; посещение на най-интересните паметници на древни прединкски култури (или „извънземни” цивилизации) като Линиите на Наска, Сиюстани и Тиуанако; преминаване през Андите; разглеждане на красивия колониален град Арекипа; незабравимата гледка на господаря на Андите – кондорът, реещ се във висините над най-дълбокия каньон в света – Колка /с дълбочина от около 3300 метра/; разходка с корабче до Урос в Перу и Острова на Слънцето в Боливия – най-известните острови на езерото Титикака /най-високото плавателно и едно от най-красивите езера в света, с надморска височина 3820 м/; „поднебесна” разходка из най-високо разположената столица на планетата – Ла Пас /3650 м/ и Долината на Луната в подножието на снежния гигант Илимани; приключенско пътешествие до солената пустиня Салар де Уюни в Югозападна Боливия; за капак – разглеждане на златната столица на инките Куско и тайнствения Мачу Пикчу, намиращ се на източните склонове на Андите, над долината на река Урубамба. И не на последно място по важност – невероятното удоволствие от разходките из индианските пазари на предмети на изкуството и автентични сувенири в Арекипа, Ла Пас, Куско, Писак...

В Боливия за пореден път ще отседнем в хотел от сол („Luna Salada”) на ръба на Солената пустиня, даже там ще спим два дни, преди и след невероятната разходка в Салар-а. Отново ще имаме и нощувка на Острова на Слънцето, магическо място е там, струва си да се усети, а и ще разберем защо инките го определиха за месторождение на Бога на слънцето... Ами това е, четете по-долу...

Програма:

19 август 2018: Полети от София до Лима

Полети по маршрут София – Амстердам – Лима, с излитане в 07:10 сутринта от София и пристигане в перуанската столица около 18:10 вечерта, с 3:30 ч престой в Холандия.

След кацане от летището първо ще отидем до Parque de la Reserva и изградения там „Магически кръговрат на водата” – считан за най-големия фонтанен комплекс в света. След това трансфер до хотела и нощувка. San Antonio Abad 3½* (или подобен)

 

20 август: Лима

Разглеждане на Лима, една от най-интересните столици на Южна Америка. Ще посетим: крайбрежната зона на квартала Мирафлорес, бохемския квартал Баранко, централния площад Plaza Mayor и главната катедрала на града, манастира Сан Франсиско, площада Сан Мартин и Музея на златото. Втора нощувка в Лима. San Antonio Abad 3½* (или подобен)

 

21 август: Лима – Байестас – Уакачина – Наска (470 км)

Много рано сутринта, около 04:00 ч, потегляме с автобус на юг от Лима към резервата Паракас и островите Байестас, известни с богатия си животински свят – ще видим буквално хиляди птици, два вида тюлени (морски лъвове и морски котки), пингвини, корморани и др. След това продължаваме към град Ика и близкото селище Уакачина – изградено край малко езеро, то е наричано „оазисът на Америка”, заради огромните дюни (високи до 200 м), които го ограждат. Ще се повозим с бъги из дюните, яко е!

Следобед достигаме Наска, където ни очаква 30-минутен полет с малък самолет (тип „Чесна”) и среща с „извънземния” разум на едноименната цивилизация и енигматичните линии и фигури на платото – най-известните от тях са на колибрито, маймуната, паяка... Ако не ни стигне времето за полетите този следобед, ще го оставим за сутринта на следващия ден. Нощувка в Наска, Hotel Nazca Lines 4* (или подобен).

 

22 август: Наска – Арекипа (570 км)

Ще тръгнем по-навреме, защото пътят до Арекипа е около 12 часа – най-дългият по време на цялото пътешествие! Много живописна (и даже малко страшна) е частта му покрай стръмните скалисти брегове на Тихия океан. Пристигане в Арекипа привечер – това е вторият най-голям град в Перу, разположен в красива долина, заобиколена от снежните гиганти Чачани /6057 м/, Мисти /5822 м/ и Пичу-Пичу /5664 м/. Нощувка в Арекипа, San Agustín Posada del Monasterio 3* (или подобен).

 

23 август: Арекипа

Един по-спокоен ден след дългия преход – разходка из колониалната Арекипа – разглеждане на манастирския комплекс Санта Каталина (определян като град в града), стария център на града, Музея на андинските светилища, известен с мумията на индианската ледена принцеса Хуанита, скитане из безбройните кръчми и магазинчета на този толкова спокоен град. Няма да съжалявате! San Agustín Posada del Monasterio 3* (или подобен)

 

24 август: Арекипа – Чивай – Копораке (170 км)

Бавно събуждане. Някъде около 09:00 ч се отправяме към каньона Колка – най-дълбокия каньон в света – 3300 м, което е около два пъти повече от Гранд каньон в щата Аризона! /Най-долу в този файл ще намерите пълно описание на екскурзията до Колка/. По пътя ще минем през резервата „Салинас и Агуада Бланка”, изобилстващ от символите на андинската фауна – лама, алпака, викуня. Ще минем и през най-високата точка на нашето пътуване – проходът Патапампа, висок 4910 м, след което се спускаме към град Чивай.

Първа нощувка на високо – 3600 метра, повечето от вас ще са за пръв път на такава височина – почти всички ще ви боли главата през нощта, други възможни проблеми са сърцебиене, безсъние, високо кръвно... Това са леките проявления на височинната болест, нормално за такава височина. Все пак – дотам ще стигнем с автобус, т.е. ще има някаква плавност в движението. Надявам се, всичко ще бъде наред с вас! Нощувка в селцето Копораке, близо до град Чивай, Casa de Mamayacchi 3* (или подобен).25 август: Копораке – каньонът Колка – Пуно (410 км)

Много ранно ставане и закуска. В 5:30 ч тръгваме за CRUZ DEL CONDOR (Кръста на Кондора) – мястото, където към 8:00-8:30 часа сутринта кондорите излизат от дълбините на каньона и се издигат нагоре с помощта на топлите въздушни течения, за кеф на стотиците туристи. Да се надяваме, че ще видим достатъчно много. После продължаваме с автобус, пътуваме отново през Андите и достигаме бреговете на езерото Титикака при Пуно, нощувка в града. Hotel Qalasaya 4* (или подобен)

 

26 август: Пуно – островите Урос – остров Такиле – Сиюстани – Пуно (70 км по земя)

Сутринта взимаме лодка от пристанището и първо ще посетим тръстиковите острови Урос в езерото Титикака. Според легендите там живеят хората с черна кръв, създали сами своите острови от местната тръстика totora, за да избягат от войнствените инки и други племена от сушата. После продължаваме още навътре в езерото до остров Такиле, известен с гледките към сините води на Титикака, каменната арка на входа на главното селище, както и с уникалните вълнени платове и дрехи, които тук се тъкат на ръка само от мъже!

Връщаме се обратно към Пуно и следобед ще посетим интересните каменни погребални кули (наричани chullpas) при Сиюстани. Тези chullpas са цилиндрични и са изградени край бреговете на красивото езеро Умайо от прединкската народност Colla. Втора нощувка в Пуно, Hotel Qalasaya 4*  (или подобен).

 

27 август: Пуно – Копакабана – Островът на Слънцето (145 км)

Продължаваме пътуването на юг от Пуно, пресичаме границата с Боливия и ще достигнем град Копакабана, където ще обядваме. Оттам ни очаква около 1 ч и 30 мин плаване с корабче до Острова на слънцето (Isla del Sol), където според индианската митология върховният бог Кон-Тики Виракоча е създал Бога-Слънце. Акостираме на източния бряг на острова, след което ни очаква едночасово изкачване до главното селище Юмани (Yumani), намиращо се на около 150 м над нивото на езерото – ще ходим бавно, заради голямата надморска височина! За шести път ще нощуваме на острова, струва си това изживяване... Posada del Inka (или подобен)

 

28 август: Островът на Слънцето – Островът на Луната – Копакабана – Ла Пас (155 км)

Сутринта ще се разходим още малко из острова, ще видим храма Pilkokaina и Градините на Инката, но най-важното ще е страхотната гледка към Боливийските Анди (наричани още Cordillera Real или Кралски Анди). Ще посетим и съседния Остров на Луната, където се намират руините на инкския храм Ajlla Wasi, обитаван в миналото от т.нар. „девици на Слънцето”. Връщаме се в Копакабана – малкото градче на боливийския бряг на езерото е един от най-големите религиозни центрове на страната – там ще посетим базиликата на Мадоната от Копакабана, светицата-покровителка на Боливия. Следобед продължаваме към Ла Пас – най-високо разположената столица в света. Нощувка в Hotel Presidente 4* (или подобен).

 

29 август: Ла Пас – Салар де Уюни (полет)

Преди обед ще направим обиколка на Ла Пас с посещение на най-интересните места – централния площад, градската Катедрала и сградата на Парламента, терасата Кили Кили с чудесен изглед към града, копието на известния полу-подземен храм в Тиуанако, Пазара на вещиците (там може да си купите всякакви „вуду” предмети и други красоти на индианското изкуство), магазини с типични фолклорни и занаятчийски предмети, колониалната църква Сан Франсиско, както и невероятната Лунна долина в най-ниските части на града – една каменна приказка в подножието на Илимани, 6439 м (вторият най-висок връх в Боливия и „пазител” на Ла Пас).

Ако някой желае – в този ден, вместо тура на града, може да направи еднодневно пътуване по най-опасния път в света – това наистина, не е шега!!! Нагоре с микробус, надолу с велосипеди... Става въпрос за спускане с дължина на маршрута от над 60 км (от които само около ¼ са асфалт) и над 3000 м денивелация по черен път в една от т.нар. Yungas – това са влажни зелени долини, спускащи се от Андите на изток към тропическите низинни райони на страната. Най-долу ву чака микробусът, който след това ви връща обратно в Ла Пас, разбира се. Пътят вече почти не се използва от МПС-та, като автомобилният поток е пренасочен по построеното през 2006 г. ново асфалтово шосе по другия склон на долината. Няма такъв път, наистина, голяма красота е! Но само за луди глави, има риск, бъдете предупредени!!! Минали години го направиха няколко човека – без проблеми!

Следобед – трансфер до летището на Ла Пас (в предградието Ел Алто) за вътрешен полет до Уюни. Кацане там и ще се придвижим до хотел Luna Salada (или подобен). Вечеря и нощувка в средата на нищото – обаче какво нищо – ще го видите на другия ден. Почти всичко в този хотел – без мивките и прозорците, е направено от сол. Егати кефа, няма такъв хотел. Ще забравите, че навън понякога температурите падат до -10, -15 градуса, че и по-долу...

 

30 август: Салар де Уюни

Ще посветим целия ден на Солената пустиня! Тръгваме от хотела в 09:00 ч, първо ще отидем до селището Колчани, където се произвежда йодирана сол (познайте откъде идва суровината). Продължаваме към Рибния остров /наричан още Инкауаси/, където ще хапнем вкусно, направо върху солената повърхност. По време на разходката из своеобразния остров насред бялото море от сол ще видим гигантските кактуси от по 10-12 м височина, а след обяда даже ще походим пеша из пустинята. Следваща ни спирка е Хирира – селище, което се намира в подножието на вулкан Тунупа, висок 5432 м /напомнете да ви разкажем индианската легенда за Тунупа и двата съседни вулкана – Косуня и Косканя/, а наблизо ще видим и лагуна, в която често се разхождат розови фламинго и париуани. Ще завършим обиколката с посещение на градчето Уюни (на което е кръстен Салар-а) и Гробището на влаковете. В късния следобед се връщаме в соления хотел Luna Salada (или подобен), вечеря и нощувка.

По-предишни години настанявахме хората си в доста „базовите” условия на Заслона на Доня Лупе в селцето Хирира – каква дискотека само направихме там /нямаше проблеми и забележки, но май ще ви спестя нощувката на това място – леле, само дано не ме обвинят, че съм станал туристическа конфекция/...

 

31 август: Салар де Уюни – Ла Пас – Тиуанако – Ла Пас (полет и 130 км по земя)

Ранно ставане, след което джиповете ще ни откарат до летището на Уюни за сутрешен полет до Ла Пас. След кацане се отправяме с автобус директно към града-светилище Тиуанако, намиращ се на около 70 км от столицата. По време на пътуването ще минем покрай селището Лаха, където Ла Пас е бил първоначално основан на 20 октомври 1548 г (и по-късно преместен на настоящото си местоположение). След това ще стигнем до мирадора Ло’ко Ло’ко на 4028 м надморска височина, откъдето отново ще имаме шанса да зърнем Кордилера Реал – най-импозантната част на Боливийските Анди. Пристигаме в Тиуанако – ще посетим пирамидата Акапана, храма Каласасая, Вратата на Слънцето /един от най-известните каменни паметници въобще в двете Америки/, също полуподземния храм, комплекса Пума Пунку и известния монолит на Бенет тежащ цели 17 тона! Обяд в района на Тиуанако, след което се отправяме обратно към Ла Пас. Свободно време следобед и последна нощувка в Боливия. Hotel Presidente 4* (или подобен)

 

01 септември: Ла Пас – Куско (полет)

Трансфер до летището за сутрешен полет Ла Пас – Куско. Пристигане преди обед в Куско – Златния град, последната столица на инкската империя, превзета от конкистадорите на Писаро през 1533 година; всичките му съкровища са отнесени от испанските галеони за благото на короната. Разглеждане на инкските крепости и светилища около Куско – Тамбо Мачай, Пука Пукара, Кенко, Саксауаман. Всички те са интересни, но определено най-впечатляваща е Саксауаман – крепостта е изградена от огромни каменни блокове (някои от тях тежащи до 150 тона), идеално напаснати заедно като гигантски пъзел. Нощувка в Куско, Hotel Midori 3½* (или подобен).

 

02 септември: Куско – Писак – Куско (70 км)

Екскурзия из Свещената долина на инките до Писак – мястото, което ще ни „подгрее” за Мачу Пикчу. Руините на древното инкско селище, както и прилежащите му земеделски тераси (които се използват и до днес) са наистина впечатляващи – изградени са на хълм, високо над долината на р. Урубамба. Следобед – връщане в Куско и посещение на главните му забележителности – градската катедрала Санто Доминго (с много интересни образци на колониалното изкуство) и Храма на слънцето Кориканча, където ще се запознаем по-подробно с архитектурата, религията, културата на инките. Свободно време привечер в Куско – това е градът!!! Hotel Midori 3½* (или подобен)

 

03 септември: Куско – Чинчерос – Олянтайтамбо – Агуас Калиентес (110 км)

Сутринта ще посетим Чинчерос – известен с традиционните си занаяти и най-вече тъкачеството, ще продължим с интересните руини на Морай – терасирани концентрични кръгове, най-вероятно използвани за земеделски експерименти, а следобед ни очаква друг интересен град на инките в долината на река Урубамба – Олянтайтамбо – още един пример за невероятните строителни умения на древните. Оттам ще пътуваме с влак до Агуас Калиентес – селцето под Мачу Пикчу, ще пристигнем привечер. Нощувка под каменните гиганти на околните върхове, в подножието на скрития инкски град. Ще разберете какво имаме предвид. Hotel La Pequeña Casita 3* (или подобен)

 

04 септември: Агуас Калиентес – Мачу Пикчу – Агуас Калиентес – Куско (125 км)

Ден за разглеждане на скрития град на инките Мачу Пикчу – едно от новите 7 чудеса на света и може би най-известният археологически обект на Западното полукълбо, открит от белия човек едва през 1911 година! Ставаме рано сутринта, след което ще се наредим на опашката за автобусите, с които се стига до същинския вход на руините. Ще направим обиколка на града сутринта, а след това около 10:00 ч желаещите могат да се изкачат до извисяващия се над руините връх Уайна Пикчу – гледката оттам определено си заслужава! Надморската височина на върха е 2720 м, около 300 м над самия Мачу Пикчу. Част от групата ще иска този лек адвенчър, другата част вероятно не. Следобед – слизане обратно с автобусите до Агуас Калиентес и връщане оттам с влака до Куско. Нощувка в Куско. Hotel Midori 3½* (или подобен)

 

05 септември: Куско

Свободен ден в столицата на инките – приятно е да се пошляеш още малко из калдъръмените му улички... Ако някой иска, ще измислим и друг допълнителен тур в града.

Последна нощувка тук, Hotel Midori 3½* (или подобен).

 

06 септември: Куско – Лима и полет към Европа

Още малко свободно време сутринта и трансфер до летището за вътрешен полет Куско – Лима по обед. След това международен полет на KLM Лима – Амстердам в 19:55 ч, с кацане в Европа на следващия ден.

 

07 септември: Кацане в Амстердам

Пристигане в Амстердам около 15:20 ч, нощувка в града.

 

08 септември 2019: Полет към София

Полет Амстердам – София в 10:15, с кацане в родината около 13:55 ч. Това май бе всичко...

 

 

ОПЦИЯ за допълнение в програмата: Посещение на перуанската джунгла в еко-лодж в провинция Madre de Dios, недалеч от град Пуерто Малдонадо. След крайбрежието (La Costa) и планините (La Sierra), ще видите и третия от основните географски райони на Перу – джунглата (La Selva)! Тя всъщност покрива и най-голяма част от територията на страната, около 60%. Престоят там ще от типа на 03 нощувки. Интересно е разнообразието на флора и фауна, особено след дългия период, прекаран нависоко по чукарите в Андите. J  

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram