ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Х. АМБАРИЦА – ВР. КУПЕНА – ВР. БОТЕВ – РАЙСКОТО ПРЪСКАЛО Изтегли програмата в .PDF

Изкачване на Старопланински върхове-първенци! image

От: 22.09.2017 До: 24.09.2017

3 дни / 2 нощувки

Цена: 173 BGN / 88 EUR

Здравейте, пътешественици!

 Не може да не ви поканим поне веднъж из българските простори до края на септември. Заповядайте да побродим из един от трите национални парка в България – Централен Балкан – и да изкачим най-високата му точка, първенеца на Стара планина, връх Юмрукчал (2376 м н.в.)

Ще следваме маршрут, който е до голяма степен познат на онези, които са идвали с нас в предишни години. Ще бъдем на гости на Емилия Гатева, която постигна чудеса с хижа „Амбарица“, която сега е уютна и чиста, с бойлер на дърва!!!, интернет!!! и еко-осветление от подвижните фотоволтаични панели. За да се съхрани така още дълго, е необходимо да се ремонтира плочника пред хижата, а кончето Борко няма да може да изнесе нагоре нужните тонове пясък и цимент. Затова, ако се сещате откъде може да се вземе стоманено въже втора употреба, за да се пусне отново товарния лифт, споделете с Ема, а тя ще ви даде тт данни, като дължина, фи и пр.

Следващата нощувка пък е на заслон Ботев. Разказват, че и той е обновен и модерен, благодарение на други трудолюбиви ръце. Хвала на такива хора!   

 

 

Програма:

22 септември, петък

Тръгване от София, от паркинга пред националния стадион „Васил Левски“  в 07:57. Първата ни спирка ще са приказните и вече обезопасени Крушунски водопади. След тях, на път за местността Смесите /Смесито/ оттатък Черни Осъм, ще се отбием в Деветашката пещера.

Една от най-големите пещери в страната, с дължина близо 2,5 км, тя дълги години е била засекретен военен обект. По подобие на „Проходна“ или „Очите на Бога“ край Карлуково и тя има отвори на тавана, общо седем. Светлата ѝ входна част се разделя на два ръкава. Десният е сух и завършва със зала, носеща мистичното име „Олтара“. През левия преминава рекичка. Двете галерии се затварят за посещения през определени месеци на годината, заради размножителния период на населяващите пещерата прилепи.  

 

Тръгваме към Орешака и нейде там ще хапнем. (В Троян ще е започнал ежегодния фестивал на сливата и едва ли ще можем да се вредим). Оттам – Черни Осъм-Смесито и газ по Зоранов рът. Някъде към 20-20:30 трябва да сме стигнали хижа Амбарица. Хапваме и пийваме каквото си носим, ако речете може да заръчаме да ни приготвят бобец, нооо от мен да знаете - най-вкусни са мръвките, които се носят в раниците и се пекат в огнището пред хижата.  

Нощувка: в общи стаи на хижа Амбарица.

 

23 септември, събота

Ранно ставане, за да може до 7:30 да сме закусили и да потеглим към заслон Ботев. Още от вечерта ще сме дали  заявка на Емата за мекички (е, и водачът на групата ще разтегля тесто и ще пържи мекици J).

Първо изкачваме връх Купена (2169 м). Ако времето позволява, почиваме и се наслаждаваме на прекрасните гледки 20-30 минути, разписваме се в книгата и продължаваме по билото. Покрай ръба Кръстците се минава бавно и внимателно защото е рисков участък. Ще гледаме да сме стигнали заслон Ботев към 17:00 часа. Не е малко пътят този втори ден. Ранна вечеря, за да  може всички да си починат и да легнат рано.

Нощувка на заслон Ботев.

 

24 септември, неделя

На следващия ден можем да си позволим малко по-късно ставане и потегляне около 8:00. Първо изкачваме вр. Ботев (2376 м), няма да е тегаво, като се има предвид че заслонът е в подножието му и от него до станцията на Ботев ще са ни нужни 30-40 минути.

Връх Ботев се намира в „Джендема“, най-големия от деветте резервата в Национален парк „Централен Балкан” – 4 220.2 ха и третият по големина в страната. Обявен е през 1953 г., за да се съхранят вековните букови гори, местната популация на дива коза, а също така и впечатляващи скални масиви с присъщия за тях растителен и животински свят. По първенеца на Стара планина се намира най-високия водопад у нас – Райското пръскало-124.5 м. Две трети от резервата са покрити с гори, а една трета е безлесна територия, формирана под влияние на многогодишен пасищен рeжим. Характерните планински цветя са планинското омайниче, алпийската незабравка, високопланински карамфил, жълта и петниста тинтява, връшняк, старопланинска иглика. По скалите се настаняват каменоломки. Алпийската растителност участва и с около 80 вида треви. В „Джендема” животинският свят е представен от дивата коза, мечката, благородния елен, грабливите птици, балканската пъстърва. Мощният скален пояс Джендема се свързва с едни от най-големите естествени местообитания на дивата коза. В резервата се срещат снежната полевка, алпийският тритон, усойницата. Орнитофауната е представена от сива червенокрила скалолазка, хайдушка гарга, скален орел, балкански кеклик, гълъб хралупар, зелен и сив кълвач, глухар и др. Името на резервата идва от турски, тъй като хората са наричали тази територия  „джендемът” или „адът”. В действителност това е най-непристъпната част от планината.

 

Пийваме чай, правим снимки и потегляме към хижа Рай. До нея ще слезем по Тарзановата пътека, доста стръмна, но пък почти цялата е с въжена осигуровка. По обяд трябва да сме  на х. Рай. Ще си дадем достатъчно време – поне час, за да разгледаме Райското пръскало и за да хапнем. Слизаме в местността Паниците в Калофер, около 17:00 трябва сме се натоварили в бусчето и по подбалканския път се връщаме към София.

Цената включва:

 превоз /с микробус на Стенли, разбира се, иначе няма как да се качим от север, а да слезем на юг/;

 нощувките на хижа Амбарица и на заслон Ботев;

 планинска застраховка /не покрива нападение от мечка/;

 водачи – младата издънка на рода – Алекс, смело крачещ по стъпките на вуйчо си и Веско – приятел и планински спасител.

 Заплащане - веднага

Цената НЕ включва:

 храна и пиене;

  входни такси за обектите.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus