ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътешествие из близките ни Балкани – Албания, Черна гора, Хърватска и Босна Изтегли програмата в .PDF

Едно пътуване до Западните Балкани image

От: 24.05.2017 До: 31.05.2017

8 дни / 7 нощувки

Цена: 437 EUR

   
От миналата година се каним да наобиколим отново „Близкия Запад” – Албания,  Черна  Гора,  Хърватска,  Босна.  Дойде му времето! Този път сме предвидили един ден повече, за да се отбием до една от новонашумелите археологични находки на Балканите – Босненските пирамиди. От десетина години насам те предизвикват спорове между „вярващи“ и „неверници-скептици“. Откривателят им - Семир Османагич - смята, че са дело на човешка ръка, по-старо дори от египетските пирамиди; според други такива правилни пирамидални форми не са рядкост в природата. Сигурно е, че там се крият загадки, на които всеки от нас ще потърси отговор. Също в Босна, за кой ли път, не ще пропуснем Мостар, един от най-автентичните и красиви градове на Балканите. Ще преминем набързо през Дубровник в Хърватска, като преди това ще сме отделили три дни на Албания – за  Гирокастро, Берат и Шкодра и още две дни на черногорската Будва. Е, раничко е за плаж, но пък ако температурите позволяват, непременно ще се топнем.

Програма:

24 май 2017: София – Кулата – Вергина – Янина – Гирокастро (675 км)

В 07:47 ч – потегляне от София, обичайното място – пред стадион „Васил Левски”. Първа спирка – Вергина, едно малко селце на 80 км югозападно от Солун, където ще видим един от най-добре наредените музеи в гръцко – гробницата на Филип Македонски, бащата на Александър... После продължаваме по Виа Егнатиа и ще спрем в столицата на Епир Янина, където ще се разходим из Стария град и крепостта до езерото. После хващаме на север, към Албания, до първото градче там – Гирокастро /на албански малко по-иначе се произнася, но ясно, за едно и също иде реч/. Името на града означава Сребърна крепост на гръцки и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Известен е с много добре запазената си османска архитектура и каменни къщи отпреди 3 века. В него е роден Енвер Ходжа – вероятно най-големият строител на бункери, който историята познава. На хълма над града се извисява древна крепост (дала името на селището), в която днес се помещава военен музей – сред атракциите там са танк и свален щатски шпионски самолет. Следобедна разходка из Стария град и крепостта, а после – на готините кебапчета в кръчмите на това приятно местенце.
Нощувка в хотел Kalemi 3* http://kalemihotels.com/en/homepage/ .

 

25 май: Гирокастро – Берат (190 км)

Отпътуване към Берат. Ще минем по по-дългия път покрай Адриатическо море, защото е доста красиво и диво. Градът е разположен на десния бряг на река Осъм (албанският, не този минаващ през Троян и Ловеч) и в него живеят много християни от български произход. Красивите и спретнати бели къщи придават на града уникален архитектурен облик, нетипичен за останалата част от страната. Берат е обявен за град-музей и също като Гирокастро е под закрилата на ЮНЕСКО. Градът е бил неразделна част от Първото и Второто българско царство, като до XVII век запазва българското си име – Белград. Тук са запазени гробът на свети Йоан Владимир, както и мощите на български просветители, ученици на св. св. Кирил и Методий – св. Горазд и св. Ангеларий. Над днешния град се издигат останките на средновековната българска крепост. 
Нощувка в Берат в хотел  Antipatrea 3* http://antipatreahotel.com/ . И тук кухнята е супер!  

 

26 май: Берат – Шкодра (200 км)

Потегляме от Берат покрай Дуръс към Шкодра – главният град на Северна Албания, близо до границата с Черна гора. През XV век Шкодра е най-важната крепост на Венецианската република в тези земи, а днес е един от главните културни и икономически центрове на страната. Основната забележителност е средновековната крепост Розафа, от чиито крепостни кули се открива гледка към Шкодренското езеро (най-голямото на Балканския полуостров) на северозапад, планината Проклетие, позната и като Албанските Алпи, на североизток и града на юг. И тук, както и другаде в Албания, мирно съжителстват различни религии. В града има католическа катедрала, православна църква и множество джамии. Шкодра е един от малкото албански градове, който има връзка с железопътна линия. Ще се разходим до крепостта и покрай езерото.
Нощувка в хотел Tradita 3* /www.traditagt.com/ 

 

27-28 май: Шкодра – Будва (90 км)

Влизаме в Черна гора – минаваме покрай Бар и достигаме Будва, където ще изкараме следващите 2 дена. Със своите 3500 години история, градът е един от най-старите на Адриатика – легендата разказва, че е основан от финикиец, а след това е владян от гърци, римляни, венецианци, османци... Днес Будва е нещо като умалено копие на Дубровник, с много приятна и спокойна атмосфера. По това време се надяваме морето вече да става за плуване, а пък има и хубави местенца наблизо – старата столица Цетине, Котор и невероятният му залив – често наричан заради дължината си „най-южният фиорд” (въпреки, че реално не е фиорд), както и ограниченият за външни посещения остров Св. Стефан, на който имат вили някои от най-големите звезди от света на шоубизнеса. Единият ден ще е за мързелуване в Будва, другият ще е за разходка до Котор. Ще се повозим и на корабче из залива. Две нощувки в хотел "Slovenska plaža" 3*http://www.hgbudvanskarivijera.com/index.php/en/hotel-slovenska-plaza

 

29 май: Будва – Дубровник – Мостар (240 км)

Тръгваме за Мостар, Босна и Херцеговина, през Хърватска. По пътя ще спрем в Дубровник. Древната Рагуза днес е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Наред с множеството дворци и църкви, особено впечатляващи са и масивните крепостни стени с дължина около 2 км, ограждащи почти напълно Старият град. Другите туристически агенции го наричат „Перлата на Адриатика” и други подобни. Е какво – става, ама е леко напарфюмиран и преекспониран тоз град. Тъй че, спираме там между другото. За да отидем после в прелестния Мостар. Когато тръгнете по кривите калдъръмени улички край река Неретва, ще разберете защо определямекато такъв този град. Един град, изстрадал от нелепата война, разпалена от Милошевич. От моста на реката – символ на града, всеки юли – дори по време на войната (когато мостът е бил разрушен), са се провеждали състезания на скачачи от цяла Европа. Старият мост безспорно е основната забележителност и емблема на града, като около него се издига разнообразие от сгради в различни архитектурни стилове. Оригиналната конструкция е изградена през XVI век и е дело на османския архитект Мимар Хайрудин (ученик на Мимар Синан – главният султански архитект по това време). Той има дължина 30 м и се извисява на около 22 м. над река Неретва. Забележителността е разрушена през 1993 г., докато траят сблъсъците между босненските мюсюлмани и хърватите. След това обаче мостът е изцяло реставриран и през  2004 г. е официално открит пред представители на 60 държави. 
Нощувка в хотел Villa Anri 3*. /http://www.villa-anri-mostar.ba/onamaen.html/

 

30 май: Мостар – Сараево (120 км)

Сутринта тръгваме към  столицата. Ще разгледаме стария град на Сараево и ще посетим прочулите се вече по цял свят Босненски пирамиди. Открилите ги през 2005 г. археолози твърдят, че възрастта на пирамидите е над 25 000 г.!!! В района е обособен комплекс от няколко различни по големина пирамидални структури – пирамидата на Луната, на Дракона, на Земята... Най-голямата от тях е така наречената Пирамида на Слънцето – висока 220 метра и страна на основата 360 м. Ще се опитаме да влезем и разгледаме и някои от тунелите в пирамидите – казват, усещало се особена енергия там.
Нощувка в хотел Samm Seher 3*. http://seher-ba.book.direct/31 май 2017:
Сараево – Камен град – Дървен град – София (620 км)

Ранно тръгване от Сараево, като по пътя първо ще спрем да видим моста на река Дрина – уникално произведение на средновековната османска инженерна мисъл и изкуство, описан и в едноименния роман на Иво Андрич. Съвсем наблизо до него е и първият от двата „градски“ проекта на режисьора Емир Кустурица – Каменният град (кръстен „Андричград“ именно на изключителния босненски писател Иво Андрич). Недалеч, но вече отвъд Босна, в Сърбия е и Дървеният град – специално застроен от режисьора хълм, където всяка от постройките е уникална. Там има улици „Брус Лий“, „Новак Джокович“, площад „Никола Тесла“, кино „Стенли Кубрик“ и още много други – места, кръстени на личности, вдъхновявали Кустурица за живота и творчеството му. Самият той казва, че след като загубил града си (Сараево) по време на войната, решава да построи собствено село, което да е и културен център с организиране на семинари, изложби и други събития... Освен че ще се разходим тъдява, можем да обядваме в някое от ресторантчетата (вкусна сръбска кухня, разбира се). Казват – вкусът на домашно приготвените сладкиши в дървената сладкарница бил неземен!
Пристигаме късно вечерта в София.

Цената включва:

● 5 нощувки със закуски в описаните по-горе хотели, клас 3*;
● 2 нощувки със закуски и вечери в хотела в Будва, клас 3+*
● пътуване с бус по целия маршрут – около 2400 км;
● български водач;
● медицинска застраховка за пътуването.

Цената НЕ включва:

● обеди и вечери – каквото изядем и изпием;
● входни такси за музеи, градовете на Кустурица и други обекти – някое и друго евро;
● разходка с корабче из Которския залив – около 20-25 евро на човек, но зависи от общата бройка хора, иначе е много готино; вход за крепостните стени в Дубровник – 14 евро;
● разходи от личен характер.

Срокове за записване и плащане:

● 200 евро – веднага при записване;
● останалите – до 05 май 2017.
Минимален брой на участниците в пътешествието – 16, включително водача.

Какво да вземем:
Лична карта или международен паспорт 
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus