ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Едно пътешествие в Близкия Изток – Ливан

Едно пътешествие в Близкия Изток – Ливан image

От: 08.04.2021 До: 14.04.2021

7 дни / 6 нощувки

Цена: 1077 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Представляващ интересна връзка между Запада и Близкия Изток, между християнството и исляма, между традициите и модерното, Ливан остава незаслужено малко встрани на пътешественическите радари... Докато днес посетителите се стичат към града на набатейците Петра в Йордания или към средищата на някои от най-големите световни религии в съседен Израел, то немного са тези, които знаят например за Баалбек – тук се намират едни от най-впечатляващите римски руини където и да е по света (според мнозина, това е перлата на всички антични градове в региона). На малко други места могат да се видят толкова ясни следи за не-земно участие в строителството – та как иначе да си обясним гигантските 800-тонни (и повече) блокове в основата на Главния храм, достроен много по-късно от римляните... Подобно място е и Библос, който е считан за може би най-старият постоянно обитаван град в света!

По време на гостуването ни в малката средиземноморска страна ще сме базирани в столицата Бейрут – един от най-космополитните градове в района със силен нощен живот и чудесна кухня, като няма да пропуснем и античните Сидон, Анжар и Тир. Ще видим и най-забележителните от природните чудеса на страната – пещерата Джейта и ждрелото Баатара с неговия водопад, както и запазени гори от емблематичния ливански кедър. Вижте по-надолу детайлите...

Програма:

08 април 2021: София – Бейрут (полети)

Вечерни полети от София до Бейрут с Turkish Airlines през Истанбул (около 2 часа престой там). Кацане след полунощ, гранични формалности и трансфер до хотела. Нощувка в града, Gems Hotel (или подобен).

 

 

09 април: Бейрут

Закусваме и потегляме на обиколка из Бейрут – сега до голяма степен възстановен след гражданската война, бушувала там през 80-те години на XX век. Съществуващ от поне 5 хилядолетия, днес градът е забързан, малко хаотичен, но и изпълнен с енергия и със заразителна атмосфера. Тук се намират някои от най-добрите ресторанти в целия регион, а баровете и дискотеките не остават по-назад. Изкуствата, модата, а също и смесицата от традиция и модерност, спечелват на Бейрут прозвището „Париж на Близкия Изток”.

Ще посетим Националния музей, най-интересните църкви и джамии, ще спрем за снимка на известната Скала на гълъба на крайбрежието, а после ще се разходим из суковете. Следобед – свободно време. Нощувка в града – Gems Hotel (или подобен).

 

 

10 април: Бейрут – пещерата Джейта – Хариса – Библос – Бейрут (110 км)

След закуска се отправяме първо към пещерата Джейта – номинирана за едно от новите седем природни чудеса на света, ще разберете защо... После продължаваме към планинското селище Хариса – дом на храма Our Lady of Lebanon (Ливанската Дева Мария), може би най-свещеното място в страната и магнит за милиони поклонници – както християни, така и мюсюлмани. Следобед ще посетим Библос, за който се смята, че е населяван от поне 9000 г (!). Със своята богата история (античният център е под закрилата на ЮНЕСКО), красиво местоположение и активен нощен живот, Библос е считан за най-туристическия град в Ливан. Вечерта се прибираме в Бейрут за нощувка. Gems Hotel (или подобен)

 

Джейта е система от 2 отделни, но свързани карстови варовикови пещери, с обща дължина 6 километра. Горната пещера се обхожда пеша – 600 м. През долната се изминават с лодка 450 м., тъй като ръкавите ѝ са наводнени от подземна река, която осигурява питейната вода за почти цял Ливан. Въпреки че е била населявана от праисторически времена, това ниво на пещерата е било преоткрито едва през 1836 г. от свещеника Уилям Томпсън. В горното ниво на Джейта се намира и най-големият сталактит в света!

 

 

11 април: Бейрут – Баалбек – Анжар – Ксара – Бейрут (210 км)

Днес ще посетим забележителния Баалбек град в долината Бекаa, известен със своите отлично запазени римски храмове. После продължаваме към Анжар – построен от Омаядската династия през VIII век. Зад крепостните стени на града ще разгледаме останките от дворци, пазари и джамия. В късния следобед ще опитаме чудесните вина на Шато Ксара, съхранявани в естествени пещери. Вечерта се прибираме, нощувка в Бейрут, Gems Hotel (или подобен).

 

Древногръцкото име на Баалбек, по-късно използвано и от римляните, е Хелиополис – Град на Слънцето. Той става римска колония при император Октавиан Август през 16 г. пр. Хр. Върху неговия акропол, в продължение на следващите няколко века, римляните построяват група от 3 храма (на Юпитер, Венера и Бакхус), няколко площада и стена, изградена от някои от най-големите камъни, обработвани някога от човек. На южния вход на Баалбек се намира каменната кариера, където са разрязвани и оформяни камъните, използвани за построяване на светилищата. Огромен блок, смятан за най-големия дялан камък в света, все още стои където е бил отсечен преди почти 2000 години – теглото му е около 1000 тона! Баалбек представлява най-големият и най-добре запазен ансамбъл от римска архитектура, съществуващ до наши дни. Той е и един от най-големите култови центрове в Римската империя.

 

12 април: Бейрут – долината Кадиша – водопада Баатара – Бейрут (240 км)

Хапваме закуска и потегляме за долината Кадиша (Qadisha Valley). От зората на християнството, това място е било дом и убежище на множество монаси, аскети и отшелници, дошли тук да търсят усамотение. Ще се покатерим и ще посетим манастира Кожая, посветен на Свети Антоний. Този ден ще отидем и до Гората на кедрите, намираща се на 2000 м.н.в. (в планината Ливан), където са останали едни от последните кедрови дървета в страната – а знаете, те са неин символ, изобразен дори на националния флаг. Някои от тях достигат височина 35-40 м, а дървесината им е била използвана през вековете от финикийци, египтяни, вавилонци, перси... После ще видим и още една природна красота – водопада Баатара в едноименното ждрело. То е известно и като „Пещерата на трите моста” и е наистина уникално образувание в юрския варовик. При топенето на снеговете през пролетта, зад естествените мостове се образува водопад, с височина около 230 м (дано го видим в силата му!).

Връщаме се обратно в Бейрут, последна нощувка в града, Gems Hotel (или подобен).

 

 

13 април: Бейрут – Сидон – Тир – Бейрут (170 км + полет)

Закуска, след което тръгваме към Сидон – един от най-важните и може би най-старият град на античната Финикия и едно от пристанищата, където са акостирали търговските кораби през Средновековието. Ще се качим до крепостта на града, издигната близо до пристанището през XIII в. от кръстоносците. След това ще разгледаме Музея на сапуна, стария сук (пазар), както и Френския кервансарай, построен през XVII век за престой на френските търговци, идващи тук. Следобед отиваме в Тир, чието име означава „скала“ и е четвъртият по големина град в Ливан. Там ще обиколим Римския хиподрум и Некропола, коита са егидата на ЮНЕСКО от 1983 г. Връщаме се в Бейрут за последна нощувка, макар и доста кратка (даже по-скоро е почивка), заради полетите рано сутринта на следващия ден. Gems Hotel (или подобен).

 

Античният Тир е бил велик финикийски град от около 3000 г. пр. Хр., който основава процъфтяващи колонии като Кадис и Картаген. В Тир е открит пурпурният пигмент – символ на благородничеството. С него градът е снабдявал целия античен свят. Кралят на Тир – Хирам, дори изпраща архитекти и материали за изграждането на Храма на Соломон в Йерусалим.Сред забележителностите му са улици от мозайки, римските бани и арена, останки от църква на кръстоносците, римско-византийски некрополис и най-големият римски хиподрум. Градът е известен и с плажовете си.

 

 

14 април 2021: Бейрут – София (полети)

Малко след полунощ трансфер до летището за полети рано сутринта от Бейрут до София, с прекачване в Истанбул, Turkish Airlines. Кацане в родината сутринта, около 08:50 ч.

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram