ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Древна Персия и днешен Иран Изтегли програмата в .PDF

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Древна Персия и днешен Иран image

От: 27.04.2018 До: 10.05.2018

14 дни / 13 нощувки

Цена: 2100 EUR

За пореден път се отправяме към Иран, по следите на една от най-великите империи в световната история. Впечатляващите руини на Персеполис – древната столица на Ахеменидите, глинените постройки на Язд, великолепния площад Накш-е-Джахан /”Модел на света“/ в Исфахан, огромният зикурат Чога Занбил, градините на Шираз, скалните барелефи в Бисотун – това са само част от съкровищата, които ще видим и които по обективни причини (и за радост на мераклиите-пътешественици) все още не привличат тълпи от туристи. Тези интересни исторически обекти, заедно с оживените базари, традиционните чайни, кервансараите по Пътя на коприната, както и покритите със сняг планини, ограждащи обширни пустинни плата, сред които „изникват“ зелени нивя и оазиси с палми, както и селцата, покатерили се на зъберите, са повече от достатъчна причина да посетите страната.
Но забележителностите не дават пълната картина – ако харесвате хората, ще харесате Иран. Повлияна през вековете от гръцки, арабски, тюркски и монголски нашественици, днес иранската нация е етнически многообразна, а хората – безкрайно гостоприемни. Най-често ще ви питат: „Откъде сте?“, последвано от „Харесвате ли Иран?“ Ще ви канят в домовете си и ще ви заговарят на улицата, за да усъвършенстват английския си. Местните очароват още с любовта си и искрено уважение към своята древна и изключително богата култура, както и с етническата и религиозната си толерантност.
В рамките на 12 дни ще разгледаме най-известните красоти на тази страна, като ще опитаме и да разберем какво свързва древна Персия със съвременен Иран, кои са били източниците на вдъхновението на поетите-философи Фердоси, Саади, Омар Хаям, Руми, Хафез, как са пренасяни през вековете медицински, математически, астрономически, философски знания и инженерни умения. Към „задължителните” обекти (Исфахан, Шираз, Язд, Персеполис и т.н.) за трети пореден път добавяме и интересните исторически области Керманшах и Хузестан, разположени в западната част на страната.
Ето програмата по дни:

Програма:
27 април 2018: София – Доха – Техеран
Полети на Qatar Airways по маршрут София-Доха-Техеран, с излитане от София в 13:00 ч. Кацаме в Доха около 18:00 и шест часа по-късно излитаме към Иран. Кацаме вече на 28 април, малко след 04 сутринта на международното летище Imam Khomeini. Добре дошли в Иран!
Трансфер до хотела за настаняване, освежаване и кратка почивка. Tehran Ferdowsi Grand Hotel 4* (или подобен)

28 април: Техеран
Разположен на повече от 1200 кв.км. и с население от над 14 милиона души, Техеран е най-големият град в Западна Азия. Градът непрекъснато се разраства от обявяването му за столица на страната в края на XVIII век. Известен е с многобройните си музеи, арт галерии, дворци, както и със ски курортите, разположени по склоновете на планините Елбурс (Алборз), северно от града, където се намира и най-високият връх на страната – вулканът Демавенд (5610 м).
След закуска и недълга почивка, ще започнем обиколката на Техеран с Националния исторически музей на Иран. Ще продължим с удивителния Музей на бижутата, притежаващ една от най-богатите колекции на скъпоценности в света и двореца Голестан („Градина на розите” в буквален превод) – бляскавата резиденция на шаховете от династията на Гаджарите. Това е най-старият исторически комплекс в града, днес под защитата на ЮНЕСКО. Надвечер ще се разходим до кулата Азади (Azadi Tower) – символ на града и на свободата. Вечеряме някъде в града и се връщаме обратно в хотела. Нощувка в Tehran Ferdowsi Grand Hotel 4* (или подобен).

29 април: Техеран
Още един ден в иранската столица, който ще започнем с изкачване по склоновете на планината Алборз към района Дарбанд – може би най-приятното място в града, където да „избягате” от натоварения трафик, смога и жегата в топлите месеци. Пътеките се вият покрай водопади, планински потоци и са популярно място за разходка на местните, които идват тук и заради множеството чайни, традиционни ресторанти и сергии за храна и напитки. Ще посетим разположения в близост комплекс Са’ад Абад, някога лятна резиденция на последната шахска династия Пахлави, а сега превърнат в музей, като ще ни остане и време за обяд в Дарбанд. След това ще се върнем в града, където ще посетим Музея на килимите, за да научим повече за историята и изработката на тези истински произведения на изкуството. Вечеря и нощувка. Tehran Ferdowsi Grand Hotel 4* (или подобен)

30 април: Техеран – Керманшах (полет)
Ставаме рано за полет в 09:00 от Техеран на запад до Керманшá (Kermanshah) – разположен на 1350 м надморска височина, той е главният град на едноименната провинция и е известен със смесеното си население – тук живеят ирански кюрди, парси, лури… Кацаме около 10:30 и в близост до града ще посетим впечатляващите барелефи при Бисотун (или Бехистун), изсечени високо в скалите още през 521 г. пр. Хр. и обявени за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2006 г. Главно място в изображението заема, разбира се, шахиншаха Дарий I Велики, който приема група поклонници. Сцената е придружена от надписи на 3 древни езика. Връщаме се обратно в Керманшах, където в две съседни скални ниши ще видим още една група интересни барелефи – Так-е Бостан, този път от Сасанидската епоха (III-VI в). Изобразени са ловни сцени, на короноване на някои от техните най-видни владетели и др. В следобедните часове ще се разходим из града и ще опитаме да влезем в единственото по рода си, заради сцените от Шахнаме, които го украсяват, шиитско светилище Takieh Moaven ol Molk. Нощувка в Jamshid Kermanshah 4* (или подобен).

01 май: Керманшах – Шуш – Чога Занбил – Шуштар (490 км)
Рано сутринта (около 06:00 ч) потегляме на юг към провинция Хузестан – тя граничи с Персийския залив и Ирак, и е свързана с най-ранната история на страната. Преминаваме през историческия Шуш, където ще посетим гроба на старозаветния пророк Даниил и продължаваме към зикурата Чога Занбил (Choqa Zanbil) – най-добре запазения паметник от епохата на цивилизацията Елам. Зикуратите са масивни пирамидални структури с религиозно предназначение, изградени обикновено от кирпичени тухли и типични най-вече за Месопотамия (в днешен Ирак). Построен през XIII век пр. Хр., Чога Занбил и съседното му селище са били превзети и разграбени от цар Ашурбанипал през VII в. пр. Хр., след което храмът потъва в забрава за почти 2600 години, когато по случайност е „открит” отново през 1935 г., а по-късно става първият ирански обект, включен в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Зикуратът е и с впечатляващи пропорции – 105 м дължина на квадратната основа и 5 нива във височина.
Крайната ни спирка в този ден е град Шуштар, където ще видим античните хидравлични съоръжения на града (на практика воденици), чието изграждане е започнало още през V в. пр. н. е., като по-късно са използвани римска технология и труд на пленени римски войници.
След вечеря се прибираме за нощувка в хотела в традиционен стил Afzal 3* (или подобен).

02 май: Шуштар – Ахваз (90 км); полет Ахваз – Техеран; Техеран – Нушабад –Кашан – Абиянé (365 км)
След ранна закуска тръгваме за Ахваз, откъдето ще вземем вътрешен полет до Техеран, където очакваме да кацнем около 10:30. Поемаме на юг към Кашан, като по пътя ще посетим подземното селище Нушабад (Noosh Abad), прокопано от човешка ръка по времето на Сасанидите и простиращо се на хиляди квадратни метри под повърхността, на дълбочина от 4 до 18 метра. След отдих в прекрасната персийска градина Фин, сред която блика извор, смятан за свещен, продължаваме към Кашан – град-оазис, разположен на ръба на пустинята Дащ-е -Кявир. Всяка година в началото на май, много туристи участват в празненствата на розовата вода, с производството на която се слави Кашан. Запазени са и множество стари къщи, от които ще влезем в Боруджерди и Табатабей, прекрасни образци на традиционната персийска архитектура от XIX век. Продължаваме към селцето Абияне, късно пристигане там, настаняване и нощувка в  къща за гости.

03 май: Абияне – Исфахан (175 км)
След закуска ще се разходим из Абиянé (Abyaneh), кандидат за списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 2007 година. В този музей на открито е запазен стилът на селските постройки в централен Иран отпреди две хилядолетия, а ярките цветове в облеклото на местните жени и традиционния начин на живот, са притегателна сила за посетителите.
Продължаваме към Исфахан – чудото на ориенталската архитектура! Централният площад на града носи името Накш-е Джахан (Naqsh-e Jahan), което идва от поговорката, че ако си видял Исфахан, си видял „половината свят”… В южната част на площада е разположена Имам джамия (или Шахската джамия) – най-голямата в Исфахан, украсена с чудесни мозайки и различни орнаменти, впечатляващ монумент в прослава на въображението на шах Абас I и умението на неговия архитект. В източната част на площада е разположена джамията на Шейх Лотфолах – още един от най-ярките паметници на иранската архитектура от времето на Сафавидите, построена за 17 години отново по заповед на Абас Велики. Елегантният дворец Али Капу (Ali Qapu), в западната част на площада, първоначално е бил проектиран като огромна порта – висок е 38 м и има шест етажа, като до всеки от тях се достига по спирално стълбище. Разбира се, няма да пропуснем да се поразходим и из базара Бозорг. Нощувка в Safir Isfahan 4* (или подобен).

04 май: Исфахан
Пълен ден в града. Рано сутринта ще се разходим по мостовете Хаджу и Си-о-Се Пол, както са правили персийските владетели. След това отиваме в Петъчната джамия (Jameh Mosque) — най-голямата обществена джамия в Исфахан. Джамията е строена няколко века – започната е около 771 година, но е реконструирана и достроявана до края на XX век. През 2012 година Петъчната джамия е включена в списъка на обектите, представляващи световно културно наследство към UNESCO. Ще влезем в още един красив дворец – Чехел Сотун, след коeто отиваме в квартала Нова Джулфа, за да разгледаме арменската катедрала Ванк (Vank) и Музея на музикалните инструменти в Исфахан. Втора нощувка в Safir Isfahan 4* (или подобен).

05 май: Исфахан – Мейбод – Чак Чак – Язд (425 км)
Продължаваме с Мейбод, където ще влезем в старинния кирпичен замък Нарин (на възраст от поне 1800 години), откъдето се открива чудесна гледка към града. После, в пустинята северно от Язд, ще се изкачим до Чак Чак – най-свещеното място за зороастрийците не само в Иран, а и в света. Всяка година в средата на юни тук се провежда голям фестивал, който привлича хиляди последователи на тази древна религия.
Достигаме Язд и, преди да се настаним, ще побродим из старата му част – Fahadan, където животът кипи и през нощта. Нощувка в Rahoma Yazd 4* (или подобен).

06 май: Язд
Този ден ще посветим на Язд. Разположен във вътрешността на пустинята и някога важна спирка по Пътя на коприната, този град е считан от ЮНЕСКО за един от най-старите в света. Със своите исторически джамии, тесни, виещи се улички, типичните badgirs (ветрови кули) и древни кирпичени сгради, Язд определено е и едно от най-очарователните места в Иран. Предиобед ще отидем до „Кулите на мълчанието” и зороастрийския храм на огъня Атешкаде, а следобед ще посетим градината Долат Абад (Dolat Abad), главната джамия Jameh, Затвора на Александър, комплекса Амир Чакмаг. Ще остане време и за самостоятелни набези към градския базар, най-вече за сладките, с които се слави Язд. Вечеря и втора нощувка в града, Rahoma Yazd 4* (или подобен).

07 май: Язд – Пасаргада – Шираз (480 км)
След закуска потегляме към Шираз, като пътьом ще поспрем край хилядолетния кипарис и ледената къща в Абаку. Следващата ни спирка са руините на някога потъналата в зеленина Пасаргада – първата столица на ахеменидската империя и мястото, където се намират гробницата и дворците на основателя ѝ – Кир II Велики. Останките от градински основи, оформящи четириъгълник и канали с каменно ложе, намирени тук, са смятани за най-старата персийска градина.
Привечер достигаме Шираз – градът, считан за сърцето на персийската култура. Нощувка в Shiraz Elizeh Hotel 4*  (или подобен).

08 май: Шираз – Бишапур – Шираз (280 км)
След закуска ни очаква целодневна разходка до Бишапур („Градът на Шапур”) – столицата на може би най-бележития цар на Сасанидите, Шапур I. Освен останки от дворци и храмове, в близката долина Tang-e Chogan ще разгледаме впечатляващи барелефи, изобразяващи различни исторически сцени и най-вече военните победи на царя над римляните.
Връщаме се в Шираз и в късния следобед ще посетим последователно гробниците на двама от най-великите и обичани поети на Персия – Хафез и Саади, заради чиито творби градът е смятан и за литературна столица на страната. Нощувка в Shiraz Elizeh Hotel 4* (или подобен).

09 май: Шираз – Персеполис – Накш-е Ростам – Шираз (140 км)   
Закуска и тур на Шираз – градът на поетите, виното (е, сега са стафидите) и розите. Ще посетим първо многоцветната Розова джамия, носеща името на основателя си Насир ал-Молк (Nasir Al-Molk). Ще се разходим край крепостта на Карим хан, строена през XVIII в. и из двореца Наранжестан от времето на династията Гаджар (Qajar). Надникваме бързо в комплекса Вакил и се отправяме към град Марвдащ, в близост до който ще видим първо Накш-е Ростам – интересни скални гробници, в които са погребани някои от ахеменидските владетели.
След това ще посетим величествения Персеполис (Тахт-е Джамшид) – древната имперска столица по време на династията на Ахеменидите и въплъщение на най-големите им успехи (а след това и падение, след похода на Александър Велики). Със своите богато украсени с релефи порти и стени, монументални колони, стълбища и различни скулптури (сред които лъвове с човешки глави, двуглави бикове и др.), Персеполис не оставя съмнение за могъществото на Персийската държава. Строежът на града започва през 521 г. пр. Хр. по заповед на Дарий І и продължава в следващите повече от 150 години. Нощувка в Shiraz Elizeh Hotel 4* (или подобен).

10 май 2018: Шираз – София
Рано сутринта тръгваме към международното летище на Шираз, ще пристигнем там около 03:00 за полета ни обратно към София.
Полети Шираз – Доха – София на Qatar Airways, с излитане в 05:55 ч и кацане в Доха в 05:40. Кратка връзка там, малко повече от час, след което излитаме към България. Кацаме в София около 12:00 в същия ден. Добре дошли у дома...

Цената включва:

● самолетен билет за международни полети София – Доха – Техеран и Шираз –
Доха – София на авиокомпания Qatar Airways;
самолетни билети за вътрешните полети Техеран – Керманшах и Ахваз –
Техеран;
всички трансфери летище – хотел – летище в Иран;
13 нощувки със закуски в хотели 3*, 4* и 5* (според местните стандарти, които
са различни от европейските);
12 вечери;
транспорт с туристически автобус по целия маршрут (около 2800 км);
български водач по време на цялото пътуване – Мария Нанкова;
местни англоговорещи гидове;
медицинска застраховка за пътуване в чужбина с покритие 10 000 EUR;
приетите в Иран минимални бакшиши за гид и шофьори.

Цената НЕ включва:

летищни такси за международните полети – 90 EUR, но подлежат на промяна
до момента на издаване на билетите;
разходи за иранска виза, която се издава от посолството на страната в България
– 60 EUR. Важно!!! Абсолютно задължително е в паспортите ви да няма
израелски визи и печати!
неупоменатите в програмата посещения и хранения;
входните такси за туристическите обекти, посочени в програмата (общо около
170 US$);
бакшиши и разходи от личен характер;
посочената цена е за група от 16-20 човека, при по-малка група доплащането
би било съответно:
* при група от 14 души – 100 долара на човек;
* при група от 12 души – 215 долара на човек.
застраховка „Отмяна на пътуване”.

Срокове за записване и плащане:

700 EUR – при записване веднага;
777 EUR – до 28 февруари, 2018 г.;
останалата част от сумата + летищни такси – до 25 март, 2018 г.
Минимален брой на участниците в групата – 12 пътешественици.

Какво да вземем:
Валиден паспорт поне 6 месеца след края на пътуването
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram