ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътуване до Виетнам – Лаос – Камбоджа – Бирма (Мианмар)

Виетнам – Лаос – Камбоджа – Бирма (Мианмар) image

От: 11.11.2016 До: 29.11.2016

19 дни / 17 нощувки

Цена: 3297 USD + 999 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

                                                                                                                   

Над 2000 свещени ступи пръснати в равнината на Баган, магическият свят на плаващи градини и наколни села на езерото Инле, най-големият храмов комплекс в света – Ангкор Ват, недокоснатата природа на Лаос и невероятният залив Халонг в Северен Виетнам – това са местата, към които потегляме отново... Ще започнем от най на изток с Виетнам – освен приятната столица Ханой, ще посетим залива Халонг, известен с около 1600-те си острова и разнообразни карстови форми, заслужено обявени през 2011 г. за едно от новите 7 природни чудеса на света. След това ще прекараме 5 дни в Лаос – с един ден повече от предишни години, заслужава си! „Земята на един милион слонове” (каквото е древното ѝ име) е една от по-малко посещаваните страни в района, но крие приказни природни пейзажи, много автентична култура и гостоприемен народ. Там ще видим най-истинския южноазиатски град – историческия Луанг Прабанг, както и рая на „бекпекърите” – градчето Ванг Виенг. Лаос днес – това е Виетнам и Тайланд преди 20 години, без пълчищата туристи навсякъде. Продължаваме с потъналия в джунглата Ангкор – символа на Камбоджа и най-яркия спомен за величието на Кхмерската империя. Определян е като „сърцето и душата” на държавата и неслучайно изображението му днес намира място на националното знаме. Завършваме в Бирма (Мианмар), една от най-интересните страни на Югоизточна Азия, ще имаме 6 нощувки там и ще разгледаме всичко най-интересно. Ето програмата на пътешествието по дни:

Програма:
11 ноември 2016 г: София – Доха – Ханой
Международни полети на Qatar Airwyas по маршрут София – Доха – Ханой. Излитането е в 19:40 ч, а кацането във виетнамската столица е около 15:45 ч на следващия ден (12-ти ноември) с 1:10 ч престой в Доха.
 

12 ноември:
Ханой
Кацане на летището в Ханой следобед, получване на визи за Виетнам и трансфер до хотела ни. Свободно време за почивка, след това вечеря за „Добре дошли” в местен ресторант. Нощувка в Golden Silk Hotel (или подобен).

13 ноември: Ханой
Обиколка на виетнамската столица Ханой. Първата ни спирка е мемориалният комплекс на Хо Ши Мин. Ще продължим с други две от главните забележителности на града – Едноколонната пагода и Храмът нa литературата. Следобед ще посетим Етнографския музей, който притежава голяма колекция от артефакти, свързани с културата на 54-те етнически групи в страната. Ще видим централното езеро Hoan Kiem с известния червен мост, а след това ще се повозим на рикши из Стария квартал с неговите многобройни магазини, традиционни занаятчийници и най-вече – хилядите моторчета и скутери, толкова типични за улиците му. По-късно ще посетим типичното за Северен Виетнам куклено шоу върху вода – традиционно изкуство, създадено от фермерите от региона на делтата на Червената река. Втора нощувка в Golden Silk Hotel (или подобен).


14 ноември:
Ханой – Халонг (170 км)
Потегляме на изток към залива Халонг – смело можем да кажем, най-голямата забележителност на страната! Дотам ще пътуваме през плодородните земи в делтата на Червената река (Хонг Ха). На пристанището на едноименния град Халонг ще се качим на традиционен дървен кораб (тип джонка), с който ще плаваме сред морския пейзаж от хиляди острови, сякаш изникнали от смарагдово-зелените води. Ще опитаме морски деликатеси и ще посетим „плаващо” селище. Може да поплуваме в залива, да ловим риба, да наемем канута и др. През нощта корабът ще е на котва, в лагуна между островите. Вечеря и нощувка на борда на Victory Cruise (или подобен).


15 ноември:
Халонг – Ханой – Луанг Прабанг (170 км по земя + полет)
Събуждаме се с кафе на борда, след което ще се изкачим до една от най-големите пещери в залива, от входа на която се открива красива гледка към островите наоколо. Отправяме се обратно към пристанищния град Халонг – корабът ще мине покрай интересни по форма скали, наподобавящи дракони, бой между петли и т.н. Късна закуска на кораба, след което слизаме на брега около 11:00 ч и се връщаме към Ханой. Привечер – международен полет на Lao Airlines Ханой – Луанг Прабанг (Лаос), с излитане в 18:50 ч и пристигане в 19:50. Кацане, издаване на визи на летището и трансфер до хотела за нощувка. Santi Resort (или подобен)


16 ноември:
Луанг Прабанг
По желание сутринта – ранно ставане, за да видите един много интересен ежедневен ритуал – шествие из улиците от стотици монаси, облечени в традиционните за будизма оранжеви роби, които събират в купите си храна (основно ориз), дарена от благочестивите жители на града. Ще посветим деня на Луанг Прабанг – най-автентичния град в тази част на Азия! Сутринта ще се отправим с лодка нагоре по течението на река Меконг и ще достигнем свещените пещери Pak Ou, препълнени с хиляди различни по форма и размер статуи на Буда, оставени тук от поклонниците. Ще минем през селата Ban Xang Hai, където се произвежда лаоски алкохол (де факто оризова ракия), както и Ban Phanom, известно с традиционните за района тъкачни занаяти. Връщане в града, където ще видим бившия кралски дворец, сега превърнат в музей, великолепния храм Wat Xieng Thong с типичните за тук спускащи се до земята покриви, както и внушителната ступа Wat Visoun. Неслучайно старата част на Луанг Прабанг е обект на културното наследство на ЮНЕСКО. Привечер ще се изкачим на централния хълм Phousi, до позлатените ступи на върха му, за гледка към града и р.Меконг. Втора нощувка – Santi Resort (или подобен).


17 ноември:
Луанг Прабанг
Още един ден в този район – ще посетим т.нар. „селище на слоновете”, разположено в долината на река Nam Khan, на около 15 км от града. Там, сред красиви планини и много зеленина, ще разберем повече за азиатските слонове и защитената местност, в която се отглеждат. След това ще ги пояздим, разбира се – водени от mahout (водач на слонове). После с лодка ще се отправим към водопадите Tad Sae, известни с многобройните си каскади и езерца, а за десерт – спускане по реката с каяци (около 2-3 часа). По маршрута има няколко бързея, но не са страшни, всеки може да се справи с тях. Накрая на деня, ако остане време, ще отидем и до други красиви водопади – Khouang Si. Още една нощувка в Santi Resort (или подобен).


18 ноември:
Луанг Прабанг – Ванг Виенг (230 км)
Ще напуснем хотела рано – около 07:00 ч, поемаме по дългия път (основно като продължителност, не толкова като километри) до Ванг Виенг – малко градче, разположено на река Nam Song, ще видите за каква хипария става въпрос, яко е! Пристигаме в ранния следобед – ще видим извисяващите се около града карстови хълмове (на снимката), а след това ще отидем до пещерата Tham Nam, където ще направим т.нар. cave tubing – пускане с гуми (нещо като големи пояси са) по реката, минаваща през пещерата – споко, нищо страшно не е, готино е. След това свободно време и нощувка в Riverside Boutique Resort.


19 ноември:
Ванг Виенг – Виентян (160 км) 
Ще отпътуваме рано за Виентян – столицата на Лаос, движим се по националния път No13. Във Виентян ще посетим първо Wat Si Saket, най-старият запазен храм в града. Известен е със забележителните си фрески, както и многобройните статуетки на Буда. Ще продължим с Wat Haw Phra Keo – някогашният частен параклис на краля на Лаос, построен през 1535 година, в който се е помещавала статуята на известния Изумруден Буда, сега намираща се в Кралския дворец в Банкок. Преди да разгледаме позлатената ступа That Luang (на снимката) – символът на Лаос, ще се разходим и до Patuxai – Триумфалната арка на Виентян. Накрая, следобед, ще отидем до „Буда парк”, където ще видим десетки каменни статуи на великия духовен учител и други божества от индуистката митология, разположени край брега на река Меконг. Нощувка във Vientiane Golden Sun (или подобен).


20 ноември:
Виентян – Сием Реап – Ангкор Ват – Сием Рийп
Рано сутринта в 06:30 часа – полет на Lao Airlines от Виентян до Сием Рийп (Камбоджа), главният град в близост до Ангкор Ват. Кацаме около 09:25, след което директно се отправяме към археологическата зона, където първо ще посетим малкия, но много красив храм Бантеай Срей (на снимката) – посветен на жените и на бог Шива. Изграден от розово-червен пясъчник, това е един от най- изящните и най-богато укасени храмове тук – по стените, таваните и колоните му могат да се видят флорални орнаменти и сцени от индуисткия епос Рамаяна. След кратка почивка за обяд, продължаваме със забележителния Ангкор Том – ще разгледаме Южната порта, загадъчните усмивки на лицата по храмовете Bayon, Baphoun и Phimeanakas, Терасите на Слоновете и на Прокажения крал. Връщаме се в хотела и свободно време следобед. Вечеря с танцово шоу на апсара танцьори. Нощувка в Angkor Paradise Hotel (или подобен).


21 ноември:
Сием Реап – Ангкор Ват – Сием Рийп
Закуска, след което продължаваме с обиколката на руините – ще започнем с интересния храм Та Пром, известен с дърветата, чиито корени обгръщат и постепенно „завладяват” древните постройки. Няма да пропуснем и храмовете Banteay Kdei, Такео, Thommanon, Chau Say Thevoda, както и кралските бани Sras Srang. По-късно ще посветим целия следобед на душата и сърцето на Камбоджа – същинския Ангкор Ват (на снимката) – огромен комплекс от различни храмови постройки, изградени между IX и XIII век, като много от тях са украсени с изящни орнаменти и барелефи. В центъра се извисяват и пет кули – най-високите сгради тук. Денят ни ще приключи с разходка до хълма Phnom Bakheng, откъдето ще наблюдаваме залеза над древния град. Връщаме се в Сием Рийп, втора нощувка в Angkor Paradise Hotel (или подобен).


22 ноември:
Сием Рийп – Банкок – Янгон 
Сутринта трансфер до летището за международен полет по маршрут Сием Рийп – Банкок – Янгон (Мианмар) в 11:45 ч, Air Asia. Пристигаме около 17:05 в главния град на страната, след което се отправяме към хотела за настяване. След това ще посетим пагодата Shwedagon (на снимката) – една от най-впечатляващите златни ступи в света, извисяваща се над целия град (височината ѝ е 99 м), както и храма Chauk Htat Gyi, където се помещава колосална статуя на полегналия Буда (ако не остане време за храма вечерта, ще го оставим за последния ден в Янгон). Нощувка в Sedona Yangon Hotel (или подобен).


23 ноември:
Янгон – Баган
Сутрешен полет от Янгон до Баган. Предстои ни посещение на една от най-интересните исторически забележителности на Азия. Между IX и XIII век Баган е бил столица на Кралство Паган – първата държава, обединяваща земите на днешна Бирма. Тук са били изградени около 10 000 будистки храмове, пагоди и манастири, от които днес са останали около 2200. Ще видим най-интересните от тях: Shwezigon – прототипът на по-късните бирмански ступи; Wetkyi-in Gubyaukgyi – храм от 13-ти век с изящни стенописи; Ananda Pagoda, една от най-големите и добре запазени в стария Баган, както и Ananda Ok Kyaung – един от малкото останали тухлени манастири от ранния период на града. След кратка почивка, следобед ще разгледаме и храмовете Manuha, построен от едноименния крал, разположения наблизо Nanpaya, както и Dhammayangyi – изграден от тухли и с внушителни размери, от късния период на Баган. Привечер ще се насладим на залеза над стотиците храмове, от някое добре подбрано място. Нощувка в Tharabar Gate Hotel (или подобен).


24 ноември:
Баган
Още един ден в Баган... Сутринта желаещите могат да направят полет с балон над руините – казват, че си заслужава, въпреки солената цена... Ще се разходим до местния пазар Nyaung Oo, а после и до селцето Phwasaw, където ще видим ателие за производство на лакирани дървени изделия. Ще отидем и до музея на Thanaka – това е ароматен крем, който се прави от кората и корените на местно дърво, широко използван от бирманките като козметика и за предпазване от силното слънце. Ще вмъкнем в програмата и още някоя ступа... Втора нощувка в Tharabar Gate Hotel (или подобен).


25 ноември:
Баган – Мандалай
Закуска и трансфер до летището. Сутрешен полет от Баган до Мандалай – вторият най-голям град на страната и последна столица на независимото бирманско кралство. След кацане ни очаква кракто пътуване с лодка по река Иравади (най-дългата и най-пълноводната в страната) до Мингун – мястото, където днес би се намирала най-голямата пагода в света – строителството ѝ е прекратено през 1819 г, заради смъртта на тогавашния крал Bodawpaya. През 1839 г. голямо земетресение нанася допълнителни щети на монумента. Въпреки всичко, гигантската основа на незавършената пагода с височина от около 50 м, все още представлява впечатляваща гледка, особено докато се приближаваме откъм реката. Ще видим и камбаната Мингун, която е считана за най-голямата звъняща камбана в света (теглото ѝ е около 90 тона). След това се връщаме в Мандалай, където ще посетим един от най-свещените храмове в страната – Mahamuni, с позлатена статуя на Буда. После ще отидем и до пагодата Kuthodaw, където се съхранява най-голямата „книга” в света – 729 каменни плочи, съдържащи свещени за будизма текстове, както и интересния мост U Bein (на снимката), който със своите 1,2 км е най-дългият мост от тиково дърво в света. Нощувка в Mandalay Hill Resort (или подобен).


26 ноември:
Мандалай – Хехо – езерото Инле
Закуска, трансфер до летището за сутрешен полет от Мандалай до Хехо. След кацане ще пътуваме около 1 ч и половина до необикновеното езеро Инле, разположено на 900 метра над морското равнище, с дължина 22 км и ширина около 11 км – почти колкото Лох Нес в Шотландия, само дето си нямат чудовище, но пък си имат дракони... От пристана Nyaung Shwe ще се качим на традиционна лодка, която ще ни откара до хотела ни. След това продължаваме с лодката по езерото – ще видим характерния стил на гребане на местните рибари с един крак, както и „плаващите” градини, върху които се отглеждат зеленчуци, цветя и др. Ще посетим пагодата Paung Daw Oo, известна с 5 свещени изображения на Буда, както и манастира на скачащите котки Ngaphae Chaung. Ще отидем и до близкото село Inpawkhone с наколни къщи и работилници за лотусова коприна, за обработка на сребро и производство на местни пури (cheroot). Връщаме се в хотела, нощувка. Inle Khaung Daing Village Resort (или подобен)


27 ноември:
езерото Инле – Хехо – Янгон
Сутринта ще посетим интересното село Indain и неговите пагоди от XVII в. За да стигнем до там, ще минем по един ръкав на езерото. В ранния следобед се отправяме обратно към Хехо за следобеден полет до Янгон. Пристигане, трансфер до хотела и нощувка. Sedona Yangon Hotel (или подобен)


28 ноември:
Янгон – Банкок
Сутринта ще направим тур на Янгон: храма на Полегналия Буда Chauk Htat Gyi, (ако не сме го видели на първия ден там), пагодата Sule (за която се смята, че е по-стара от Шведагон), колониалния пазар Bogyoke Aung San (известен и като Scott Market) и др. В ранния следобед, трансфер до летището за полет Янгон – Банкок в 18:20 ч на Bangkok Airways. Кацане в тайландската столица около 20:15 и престой на летището...


29 ноември 2016:
Банкок – Доха – София
Малко след полунощ, в 01:35 ч, полет на Qatar Airways по маршрут Банкок – Доха с кацане в Катар около 04:50 сутринта – имаме доста време, ще вземем да направим преди обед един тур на Доха за обща култура. След това, в 14:30 ч излитаме от Доха за София, с пристигане около 18:35 ч. Добре дошли у дома...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram