ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Пътуване до Виетнам – Лаос – Камбоджа – Бирма (Мианмар) Изтегли програмата в .PDF

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Виетнам – Лаос – Камбоджа – Бирма (Мианмар) image

От: 11.11.2017 До: 29.11.2017

19 дни / 17 нощувки

Цена: 3677 EUR

   


Над 2000 свещени ступи пръснати в равнината на Баган, магическият свят на плаващи градини и наколни села на езерото Инле, най-големият храмов комплекс в света – Ангкор Ват, недокоснатата природа на Лаос и невероятният залив Халонг в Северен Виетнам – това са местата, към които потегляме отново... Ще започнем от най на изток с Виетнам – освен приятната столица Ханой, ще посетим залива Халонг, известен с около 1600-те си острова и разнообразни карстови форми, обявени през 2011 г. за едно от новите 7 природни чудеса на света. След това ще прекараме 5 дни в Лаос, заслужава си! „Земята на един милион слонове” (каквото е древното ѝ име) е една от по-малко посещаваните страни в района, но крие приказни природни пейзажи, много автентична култура и гостоприемен народ. Там ще видим най-истинския южноазиатски град – историческия Луанг Прабанг, както и рая на „бекпекърите” – градчето Ванг Виенг. Лаос днес – това е Виетнам и Тайланд преди 20 години, без пълчищата туристи навсякъде. Продължаваме с потъналия в джунглата Ангкор – символа на Камбоджа и най-яркия спомен за величието на Кхмерската империя. Определян е като „сърцето и душата” на държавата и неслучайно изображението му днес намира място на националното знаме. Завършваме в Бирма (Мианмар), една от по-загадъчните страни в тази част на Азия – ще имаме 7 нощувки там и ще разгледаме всичко най-интересно, та даже и нещо допълнително, спрямо минали години – Кяйктио, по-известна като „Златната скала”, за която легендата разказва, че се крепи на кичур коса от Буда. Ето програмата на пътешествието по дни:

Програма:
11 ноември 2017 г: София – Доха – Ханой
Международни полети на Qatar Airways по маршрут София – Доха – Ханой. Излитането е в 11:55 ч, а кацането във виетнамската столица е около 16:05 ч на следващия ден (12-ти ноември) с 9 ч престой в Доха (дългичко малко).

12 ноември: Ханой
Кацане на летището в Ханой следобед, получване на визи за Виетнам и трансфер до хотела ни. Свободно време за почивка, след това вечеря за „Добре дошли” в местен ресторант. Нощувка в Silk Queen Grand (или подобен).

13 ноември: Ханой
Обиколка на виетнамската столица Ханой. Първата ни спирка е мемориалният комплекс на Хо Ши Мин. Ще продължим с други две от главните забележителности на града – Едноколонната пагодата и Храмът на литературата. Следобед ще посетим Музея на жените, с богати експозиции относно бита и традициите на различните племена, както и за ролята на дамите по време на Виетнамската война. Ще видим централното езеро Hoan Kiem с известния червен мост (на снимката), а след това ще се повозим на рикши из Стария квартал с неговите многобройни магазини, традиционни занаятчийници и най-вече – хилядите моторчета и скутери, толкова типични за улиците му. По-късно ще посетим типичното за Северен Виетнам куклено шоу върху вода – традиционно изкуство, създадено от фермерите от региона на делтата на Червената река. Втора нощувка в Silk Queen Grand (или подобен).

14 ноември: Ханой – Халонг (170 км)
Потегляме на изток към залива Халонг – смело можем да кажем, най-голямата забележителност на страната! Дотам ще пътуваме през плодородните земи в делтата на Червената река (Хонг Ха). На пристанището на едноименния град Халонг ще се качим на традиционен дървен кораб (тип джонка), с който ще плаваме сред морския пейзаж от хиляди острови, сякаш изникнали от смарагдово-зелените води. Ще опитаме морски деликатеси и ще посетим „плаващо” селище. Може да поплуваме в залива, да ловим риба, да наемем канута и др. През нощта корабът ще е на котва, в лагуна между островите. Вечеря и нощувка на борда на Victory Star Cruise (или подобен).

15 ноември: Халонг – летище Ханой – Сием Рийп (170 км по земя + полет)
Събуждаме се с кафе на борда, след което ще се изкачим до една от най-големите пещери в залива, от входа на която се открива красива гледка към островите наоколо. Отправяме се обратно към пристанищния град Халонг – корабът ще мине покрай интересни по форма скали, наподобавящи дракони, бой между петли и т.н. Късна закуска на кораба, след което слизаме на брега около 11:00 ч и се връщаме към Ханой. Следобед – международен полет на VietJet Air Ханой – Сием Рийп (Камбоджа), с излитане в 16:30 ч и пристигане в 18:10. Кацане, издаване на визи на летището и трансфер до хотела за нощувка. Somadevi Angkor (или подобен)

16 ноември: Сием Рийп – Ангкор Ват – Сием Рийп
Сутринта се отправяме към археологическата зона, където започваме със забележителния Ангкор Том – ще разгледаме Южната порта, загадъчните усмивки на лицата по храмовете Bayon, Baphoun и Phimeanakas, Терасите на Слоновете и на Прокажения крал. Обяд, след което продължаваме с интересния храм Та Пром, известен с дърветата, чиито корени обгръщат и постепенно „завладяват” древните постройки. По-късно ще посветим целия следобед на душата и сърцето на Камбоджа – същинския Ангкор Ват (на снимката) – огромен комплекс от различни храмови постройки, изградени между IX и XIII век, като много от тях са украсени с изящни орнаменти и барелефи. В центъра се извисяват и пет кули – най-високите сгради тук. Денят ни ще приключи с разходка до хълма Phnom Bakheng, откъдето ще наблюдаваме залеза над древния град. Връщаме се в Сием Рийп, вечеря с танцово шоу на апсара танцьори. Втора нощувка в Somadevi Angkor (или подобен).

17 ноември: Сием Рийп – Ангкор Ват – Сием Рийп – Луанг Прабанг (полет)
Днес сутринта ще посетим малкия, но много красив храм Банти Срей – посветен на жените и на бог Шива. Изграден от розово-червен пясъчник, това е един от най-изящните и най-богато укасени храмове тук – по стените, таваните и колоните му могат да се видят флорални орнаменти и сцени от индуисткия епос Рамаяна. Ще отидем също и до Thommanon, както и кралските бани Sras Srang. Следобед – трансфер до летището за полет на Lao Airlines от Сием Рийп до Луанг Прабанг (Лаос), излитащ в 16:05 и пристигащ около 18:05 ч. Получаване на визи на летището, трансфер до хотела и нощувка. Treasure Hotel Laos (или подобен)

18 ноември: Луанг Прабанг
По желание сутринта – ранно ставане, за да видите един много интересен ежедневен ритуал – шествие из улиците от стотици монаси, облечени в традиционните за будизма оранжеви роби, които събират в купите си храна (основно ориз), дарена от благочестивите жители на града. Ще посветим деня на Луанг Прабанг – най- автентичния град в тази част на Азия! Сутринта ще се отправим с лодка нагоре по течението на река Меконг и ще достигнем свещените пещери Pak Ou, препълнени с хиляди различни по форма и размер статуи на Буда, оставени тук от поклонниците. Ще минем през селото Ban Xang Hai, където се произвежда традиционния лаоски алкохол (оризова ракия). Връщане в града, където ще видим бившия кралски дворец, сега превърнат в музей, както и великолепния храм Wat Xieng Thong с типичните за тук спускащи се до земята покриви. Неслучайно стара част на Луанг Прабанг е обект на културното наследство на ЮНЕСКО. Привечер ще се изкачим на централния хълм Phousi и позлатените ступи на върха му, за гледка към града и р. Меконг. Втора нощувка – Treasure Hotel Laos (или подобен).

19 ноември: Луанг Прабанг и околности
Още един ден в този район – ще посетим т.нар. „селище на слоновете”, разположено в долината на река Nam Khan, на около 15 км от града. Там, сред красиви планини и много зеленина, ще разберем повече за азиатските слонове и защитената местност, в която се отглеждат. След това ще ги пояздим, разбира се – водени от mahout (водач на слонове). После с лодка ще се отправим към водопадите Tad Sae, известни с многобройните си каскади и езерца, а за десерт – спускане по реката с каяци (около 2-3 часа). По маршрута има няколко бързея, но не са страшни, всеки може да се справи с тях. Накрая на деня, ако остане време, ще отидем и до други красиви водопади – Khouang Si. Още една нощувка в града, Treasure Hotel Laos (или подобен).

20 ноември: Луанг Прабанг – Ванг Виенг (210 км)
Ще напуснем хотела рано – около 07:00 ч, поемаме по дългия път (основно като продължителност, не толкова като километри) до Ванг Виенг – малко градче, разположено на река Nam Song, ще видите за каква хипария става въпрос, яко е! Пристигаме в ранния следобед – ще видим извисяващите се около града карстови хълмове, а след това ще отидем до пещерата Tham Nam, където ще направим т.нар. cave tubing – пускане с гуми (нещо като големи пояси са) по реката, минаваща през пещерата – споко, нищо страшно не е, готино е. Ако на някого този тур му се струва твърде „тегав” – просто ще остане в града! Нощувка в Riverside Boutique Resort (или подобен).

21 ноември: Ванг Виенг – Виентян (160 км)
Сутринта ще посетим пещерата Tham Jang – най- известната от многото около Ванг Виенг. Тя е била убежище за местните хора през войната отпреди 200 години. После отпътуваме за Виентян – столицата на Лаос, движим се по националния път №13. Пристигайки там следобед, ще отидем до „Буда парк” (на снимката), където ще видим десетки каменни статуи на великия духовен учител и други божества от индуистката митология, разположени край брега на река Меконг, на около 20-тина километра от града. Свободно време и нощувка във Vientiane Golden Sun (или подобен).

22 ноември: Виентян – Банкок – Янгон (полети)
Обиколка на Виентян сутринта – ще посетим първо Wat Si Saket, най-старият запазен храм в града. Известен е със забележителните си фрески, както и многобройните статуетки на Буда. Ще продължим с Wat Haw Phra Keo – някогашният частен параклис на краля на Лаос, построен през 1535 година, в който се е помещавала статуята на известния Изумруден Буда, сега намираща се в Кралския дворец в Банкок. Преди да разгледаме позлатената ступа That Luang (на снимката) – символа на Лаос, ще се разходим и до Patuxai – Триумфалната арка на Виентян. Около обед – трансфер до летището за полети в 14:30 по маршрут Виентян – Банкок – Янгон (Мианмар), Air Asia. Престоят в Банкок е близо 5 часа, а кацането в Мианмар е около 21:10 ч. Трансфер до хотела и нощувка. Rose Garden Hotel (или подобен)

23 ноември: Янгон – Баган (полет)
Ранен полет от Янгон до Баган – предстои ни посещение на една от най-интересните исторически забележителности на Азия. Между IX и XIII век Баган е бил столица на Кралство Паган – първата държава, обединяваща земите на днешна Бирма. Тук са били изградени около 10 000будистки храмове, пагоди и манастири, от които днес са останали около 2200. Ще видим най-интересните от тях: Shwezigon – прототипът на по-късните бирмански ступи; Wetkyi-in Gubyaukgyi – храм от 13-ти век с изящни стенописи; Ananda Pagoda, една от най- големите и добре запазени в стария Баган, както и Ananda Ok Kyaung – един от малкото останали тухлени манастири от ранния период на града. След кратка почивка, следобед ще разгледаме и храмовете Manuha, построен от едноименния крал, разположения наблизо Nanpaya, както и Dhammayangyi – изграден от тухли и с внушителни размери, от късния период на Баган. Привечер ще се насладим на залеза над стотиците храмове, от някое добре подбрано място. Нощувка в Bagan Thiripyitsaya Hotel (или подобен).

24 ноември: Баган
Още един ден в Баган... Сутринта желаещите могат да направят полет с балон над руините – повярвайте, мега яко е, въпреки солената цена... Ще се разходим до местния пазар Nyaung Oo, а после и до селцето Phwasaw, където ще видим ателие за производство на лакирани дървени изделия. Ще отидем и до музея на Thanaka – това е ароматен крем, който се прави от кората и корените на местно дърво, широко използван от бирманките като козметика и за предпазване от силното слънце. Ще вмъкнем в програмата и още някоя ступа... Втора нощувка в Bagan Thiripyitsaya Hotel (или подобен).

25 ноември: Баган – Мандалай (полет)
Закуска и трансфер до летището. Сутрешен полет от Баган до Мандалай – вторият най-голям град на страната и последна столица на независимото бирманско кралство. След кацане ни очаква кракто пътуване с лодка по река Иравади (най-дългата и най- пълноводната в страната) до Мингун (на снимката) – мястото, където днес би се намирала най-голямата пагода в света – строителството ѝ е прекратено през 1819 г, заради смъртта на тогавашния крал Bodawpaya. През 1839 г. голямо земетресение нанася допълнителни щети на монумента. Въпреки всичко, гигантската основа на незавършената пагода с височина от около 50 м, все още представлява впечатляваща гледка. Ще видим и камбаната Мингун, която е считана за най-голямата звъняща камбана в света (теглото ѝ е около 90 тона). След това се връщаме в Мандалай, където ще посетим един от най-свещените храмове в страната – Mahamuni, с позлатена статуя на Буда. После ще отидем и до пагодата Kuthodaw, където се съхранява най-голямата „книга” в света – 729 каменни плочи, съдържащи свещени за будизма текстове, както и интересния мост U Bein, който със своите 1,2 км е най-дългият мост от тиково дърво в света. Нощувка в Sedona Hotel Mandalay (или подобен).

26 ноември: Мандалай – Хехо – езерото Инле (полет + 30 км по земя)
Закуска, трансфер до летището за сутрешен полет от Мандалай до Хехо. След кацане ще пътуваме около 1 ч и половина до необикновеното езеро Инле, разположено на 900 метра над морското равнище, с дължина 22 км и ширина около 11 км – почти колкото Лох Нес в Шотландия, само дето си нямат чудовище, но пък си имат дракони... От пристана Nyaung Shwe ще се качим на традиционна лодка, която ще ни откара до хотела ни. След това продължаваме с лодката по езерото – ще видим характерния стил на гребане на местните рибари с един крак, както и „плаващите” градини, върху които се отглеждат зеленчуци, цветя и др. Ще посетим пагодата Paung Daw Oo, известна с 5 свещени изображения на Буда, както и манастира на скачащите котки Ngaphae Chaung. Ще отидем и до близкото село Inpawkhone с наколни къщи и работилници за лотусова коприна, за обработка на сребро и производство на местни пури (cheroot). Връщаме се в хотела, нощувка. Novotel Inle Lake (или подобен)

27 ноември: езерото Инле – Хехо – Янгон (30 км по земя + полет)
Сутринта ще посетим интересното село Indain и неговите пагоди от XVII в. За да стигнем до там, ще минем по един ръкав на езерото. В ранния следобед се отправяме обратно към Хехо за полет до Янгон. След кацане директно ще посетим пагодата Shwedagon (на снимката) – една от най-впечатляващите златни ступи в света, извисяваща се над целия град (височината ѝ е 99 м), както и храма Chauk Htat Gyi, където се помещава колосална статуя на полегналия Буда (ако не остане време за храма вечерта, ще го оставим за следващия ден). Нощувка в Rose Garden Hotel (или подобен).

28 ноември: Янгон – Златната скала – Янгон (415 км)
Нещо ново в програмата! Днес ще посетим Кяйктио (Kyaiktiyo), известна като „Златната скала” (на снимката) – едно от най-свещените места в страната и един от нейните символи... Всъщност това е пагода, изградена върху голям камък, който е надвиснал над стръмния склон и сякаш всеки момент ще се изтърколи надолу. Но, противно на законите на гравитацията, камъкът е балансиран и не пада, като местните вярват, че за това помага кичур коса на Буда, поставен в основата... Скалата е покрита със златни листи, които поклонниците залепват (само мъже се допускат до нея, жените могат да наблюдават от няколко метра разстояние). Връщаме се в Янгон в късния следобед, последна нощувка в Rose Garden Hotel (или подобен).

29 ноември 2017: Янгон – Доха – София 
Сутрешен полет в 08:05 ч на Qatar Airways по маршрут Янгон – Доха – София, с престой от близо 3 часа в Катар и кацане в родината около 18:45 ч. Добре дошли у дома...
Цената включва:
самолетен билет за международни полети на Qatar Airways по маршрут София – Доха – Ханой и Янгон – Доха – София;
самолетни билети за локални международни полети: Ханой (Виетнам) – Сием Рийп (Камбоджа), Сием Рийп (Камбоджа) – Луанг Прабанг (Лаос) и Виентян (Лаос) – Банкок – Янгон (Мианмар);
още 4 вътрешни полета в Бирма (Янгон – Баган, Баган – Мандалай, Мандалай – Хехо и Хехо – Янгон);
програма във всяка от 4-те страни – с включени всички посочени посещения със самостоятелен транспорт за групата и местни англоговорящи гидове (категорията на хотелите е по местните стандарти):  Виетнам – общо 3 нощувки, в хотел 4* и на круизен кораб  Камбоджа – 2 нощувки в хотел 4*  Лаос – 5 нощувки в хотели 3* и 4*  Мианмар – 7 нощувки в хотели 3* и 4*  закуски във всички хотели + още 2 обяда и 3 вечери
описаните обиколки с кораби и лодки във Виетнам (залива Халонг), Лаос (по р. Меконг) и Мианмар (по р. Иравади и на езерото Инле);
тура с яздене на слонове и спускането с каяци в района на Луанг Прабанг, както и cave tubing-a във Ванг Виенг (Лаос);
трансфери летище / хотел / летище;
входни такси по обектите;
водач от българска страна; ● медицинска застраховка за пътуване в чужбина с покритие 15 000 EUR.
Цената НЕ включва:
летищни такси – 97 EUR към днешна дата;
визи за съответните страни + необходимите за това документи и предварителни писмени покани от тамошните партньори – общо около 145 USD (35 $ за Виетнам, 30 $ за Лаос, 30 $ за Камбоджа и 50 $ за Мианмар), визите се издават на пристигане;
непосочените в програмата хранения (повечето обеди и вечери) – за храна могат да се предвидят около 400-500 $. Навсякъде храната все още е на достатъчно приемлива цена;
неописаните в програмата допълнителни посещения, разходи поради непредвидени събития;
посещение на Доха при големия престой там на заминаване (на 11-ти ноември вечерта) – може да се измисли нещо...;
полет с балон над Баган (24-ти ноември) – около 290 USD;
цената е за група от 16-20 човека, при по-малка група (11-15 човека) – доплащане от 270 USD на човек;
разходи от личен характер, бакшиши.
Срокове за записване и плащане:
1500 EUR – при записване веднага
останалата част от сумата + летищни такси – до 29-ти септември 2017
Брой на участниците в пътешествието – 12-20 човека, вкл. водача.
ВАЖНО! Цената е изчислена на база курса на американския долар спрямо еврото към датата на изготвяне на програмата (края на август 2017 г).
Сериозни вариации на тези курсове би се отразила и върху общата цена на пътуването.
Какво да вземем:
Международен паспорт с валидност поне 6 месеца след крайната дата на пътуването. 
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus