ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

АФРИКА! Едно новогодишно пътешествие до бреговете на Индийския океан и саваните на Танзания

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Из Серенгети, Нгоронгоро и Занзибар image

От: 28.12.2018 До: 08.01.2019

12 дни / 11 нощувки

Цена: 3850 USD + 977 EUR

Дойде време за поредното приключение в Африка, другият ни любим континент... Ще е традиционно по-мързеливо, защото все пак става въпрос за Нова година.

Малко места на континента пленяват въображението както Танзания. Заснеженият Килиманджаро се извисява на хоризонта (когато не е в облаци), множество фламинги „охраняват” на крак солените езера в кратера Нгоро-Нгоро, а стада зебри и антилопи гну са разпръснати докъдето стига погледа из равнините на Серенгети, внимаващи за лъвове, гепарди и хиени, които са сякаш винаги наблизо. Та вижте по-долу една рецептичка за кратко пътешествие до родното място на Фреди Меркюри – колоритния остров на подправките Занзибар, едно готино местенце в Индийския океан, не толкова лъскаво като Сейшели и Малдиви, но по-истинско по нашата ранглиста на приключенията. Новогодишният купон на Занзибар ще е гарниран с 5-дневно сафари в най-известните Национални паркове на Източна Африка – Нгоро-Нгоро, Серенгети, плюс посещение в земите на едни местни племена край ез. Еяси, които живеят така, както и техните предци преди 2-3 века. Няма да ви пиша какво точно ще видите там, елате и вижте сами – струва си! Особено втората част на пътуването е доста скъпарска – но това е Африка (This is Afrca!). А след края на сафарито, който желае може да опита да изкачи континенталния първенец Килиманджаро (5895 м) – ще изпратим допълнителна програма за тази опционна експедиция, яко е!

Програма:

28 декември 2018: София – Доха

Полети на Qatar Airways по маршрут София – Доха – Дар – Занзибар с излитане в 22:40 ч от България и пристигане в Катар около 04:30 след полунощ. Кратък престой на летището.

 

29 декември: Доха – Дар ес Салаам – Занзибар

Сутрешен полет от Доха до Занзибар в 08:05 ч, с кацане в танзанийската столица около 14:35. Издаване на танзанийски визи и накрая кратък полет от Дар до Занзибар (25 мин). Добре дошли на Занзибар! Трансфер от летището до хотела, намиращ се в западната част на острова, настаняване в Sea Cliff Resort & Spa 4½*. Започваме активно да почиваме... Общо 5 нощувки на острова.

 

30 декември 2018 – 02 януари 2019: Занзибар

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! Мързел като цяло, свободна програма! Плаж, риболов, гмуркане сред кораловите рифове, разходка до столицата на острова – Stone town – приятно градче, струва си човек да се пошляе из лабиринта от тесни улички, където ще видим Англиканската катедрала с бившия пазар на роби, Къщата на чудеста, както и родната къща на Фарук Булсара, по-известен по света като Фреди Меркюри. Общо пет нощувки в Sea Cliff Resort & Spa 4½*, All Inclusive (уф, аман, ама не дават друга опция).

 

Чарът на Занзибар е легендарен. Като един от големите търговски центрове на Източна Африка, архипелагът (заедно със съседния о-в Пемба и прилежащите им по-малки острови) в продължение на векове е бил кръстопът на култури, място, където се смесват влияния от Африка, Индия и Арабия, където ритъмът на живот е напълно различен от този на континента и е определян по-скоро от мусоните и приливите, отколкото от часовника. Главната забележителност на острова е столицата му Stone town (Каменният град) с неговите старинни къщи, магазинчета, базари, джамии, площади и варосани сгради, построени със скали от кораловите рифове. Разбира се, посетителите не могат да останат безразлични и към природната красота на Занзибар – изумрудените води на Индийския океан, „поръбени” с бели пясъчни плажове. Край бреговете на острова, често могат да се видят и типичните арабски платноходни лодки „дау” (dhow), с които местните рибари и до ден днешен изкарват прехраната си.

 

03 януари: Занзибар – Аруша – Нгоронгоро

Сутрешен полет Занзибар – Аруша, ще кацнем в Северна Танзания около обед. Оттам – дано джипките ни чакат (хаха) – тръгваме към кратера Нгоро-Нгоро, в по-голямата си част пътят дотам е асфалтиран. Пристигаме в късния следобед и ще се настаним в Ngorongoro Sopa Lodge – хубаво място е това, на ръба на калдерата с изглед към нея, кеф, дивотия... Вечеря и нощувка.

 

04 януари: Нгоронгоро – Серенгети

Сутринта след закуска се спускаме за около 6 часа в Нгоронгоро, ще направим обиколка на кратерното дъно с джиповете (т.нар. game drive или „каране около дивеча”). Това е едно от местата в Източна Африка с най-голяма концентрация на диви животни, започваме да „ловим” с фотоапаратите животните от BIG 5 (терминът е създаден от белите ловци и се отнася до петте най-трудни за ловуване животни в Африка – лъв, африкански слон, кафърски бивол, леопард и носорог) – е, мисля, че в следващите дни ще можете да ги видите всичките, само леопарда малко трудно се намира, другите са ОК... Плюс още и още.

След обяда в кратера (пикник) – газ към Националния парк Серенгети, дълъг и черен е пътят до там, друса... По желание ще посетим и типично масайско селище, интересно е да се види как живеят пастирите на саваните. По пътя край нас ще се разкрият равнините на Серенгети, осеяни с огромни стада от копитни животни – най-вече зебри и антилопи гну. Добитък в изобилие, още повече, че този период съвпада с ежегодната му миграция... Вечеря и нощувка в средата на нищото, но на приятно място – Serengeti Sopa Lodge.

 

Кратерът Нгоронгоро е калдера (вулканичен конус, сринал се навътре в себе си при изригване) на угаснал преди около 250 хил. години вулкан. Диаметърът му е с дължина 20 км, което го прави най-големият вулканичен кратер на Земята. Стените на кратера се издигат на височина 610 м от заравненото му дъно. Дъното е с площ 260 кв. км и е едно от най-гъсто населените с диви животни места в Африка – срещат се над 50 вида едри бозайници (лъвове, слонове, носорози, хипопотами, няколко вида антилопи, африкански маймуни, павиани, брадавичести свине, хиени и леопарди), както и около 200 вида птици (щрауси, патици и токачки). Местните масаи имат правото да пасат стадата си в тези земи и често могат да бъдат забелязани с добитъка си. Нгоронгоро е обявен за резерват през 1959 г. и е под егидата на ЮНЕСКО от 1979 г.

 

05 януари: Серенгети

Закуска, продължаваме с обиколката на Серенгети. Ще гоним цял ден животните от BIG FIVE и най-вече хищниците (освен лъвове и леопарди, могат да се видят също хиени и с повечко късмет – гепарди). Ще се насладите на цялата дива красота на Африка... За хапване – пикник (box lunch). Прибираме се в Serengeti Sopa Lodge за вечеря и нощувка.

 

С площ от почти 15 000 кв. км, Серенгети е най-известният и един от най-големите национални паркове в Танзания. Името му произлиза от езика на масаите и означава „безкрайни равнини”. Заради голямата гъстота на хищници и плячка, Серенгети е считан за един от топ резерватите за сафари в Африка, а ежегодната миграция на над 1,5 милиона антилопи гну и около 250 хиляди зебри е едно от най-впечатляващите природни зрелища на нашата планета.. Тук, освен „Големите пет” (Big 5), се срещат още гепарди, жирафи, хиени, павиани, газели, антилопи, над 500 вида птици (включително щрауси и лешояди) и много други. За първи път вниманието на световната общественост е обърнато към проблемите на консервацията на дивите животни в резервата през 1959 г., с филма на немския изследовател Бернхард Гжимек и сина му Михаел Гжимек „Серенгети не трябва да умре”, спечелил награда Оскар за документален филм на следващата година. Националният парк е в списъка на ЮНЕСКО с обектите на световно наследство от 1981 г.

 

06 януари: Серенгети – езерото Еяси

Закуска, след което тръгваме обратно в посока Нгоронгоро, с крайна цел езерото Еяси. По пътя ще спрем за кратко в наричаната „Люлка на човечеството” клисура Олдувай, където се открити сечива и кости от Homo habilis (най-древният вид от човешкия род, заедно с Homo rudolfensis), датирани на около 1,8 милиона години. За обяд – пикник на открито. Въпреки, че не е точно сафари дестинация, езерото Еяси се отличава с красивите си пейзажи, както и с факта, че в този район живеят едни от най-интересните и самобитни танзанийски народности, като хадза и датога. Пристигаме в късния следобед, настаняване, вечеря и нощувка в Kisima Ngeda Tented Camp чудесно място, на брега на езерото.

 

Еяси е безотточно солено езеро в Северна Танзания, в непосредствена близост до кратера на вулкана Нгоро-Нгоро. То е едно от няколкото езера (заедно с по-известните Виктория, Танганика, Малави и др.), намиращи се на дъното на силно сеизмичната Източноафриканска рифтова долина. Еяси е много плитко, със средна дълбочина не повече от 1 м, има форма на правоъгълник с дължина около 50 км, като достига до 80 км през дъждовните периоди. Тук са регистрирани 35% от общата популация в Танзания на застрашеното от изчезване малко фламинго. Територията около езерото е населявано от няколко племена, най-интересните от които са датога (също наричани и даток) и хадза (още хадзапи, хадзабе). За хадза се предполага, че са потомци на най-древното население на Африка и че езикът им е изолиран и несходен с никой друг (ако прилича на някой, то това е езикът на бушмените, живеещи в Южна Африка). Общият брой на хадза е вече по-малко от 1000 човека, а любопитна статия за тях (и много снимки) бе публикувана в сп. National Geographic от м. декември, 2009 г. Датога са доста пo-многобройни – близо 100 000 човека, тяхната самобитна култура също е интересна, като представителите на тази народност лесно могат да бъдат разпознати по татуировките на лицата им и особено около очите.

 

07 януари: езерото Еяси – летище Килиманджаро – Доха

Ранно ставане и закуска, след което ще посетим селища на местните народности даток и хадза. Заради силно ораничения контакт със съвременната цивилизация, те са запазили традиционния си номадски начин на живот и, ако имаме късмет, ще отидем на лов с лъкове заедно с хадза!

Някъде преди обед – газ обратно към Аруша и международното летище Килиманджаро (на средата на пътя между Аруша и съседния град Моши). Международен полет на Qatar Airways Килиманджаро – Доха е в 17:10 ч, с пристигане там около 23:40 ч. Трансфер и нощувка в Доха.

 

08 януари 2019: Доха – София

Ранен трансфер до летището за полет Доха – София в 06:55 ч, ще кацнем в България около 11:25 ч, това май е всичко...

 

ВАЖНА ОПЦИЯ КИЛИМАНДЖАРО: За който желае, можем да удължим престоя в Африка с още 5-6 дни, през които да организираме експедиция за изкачване на континенталния първенец Килиманджаро (5895 м), много яко! Обикновено са необходими 4 нощувки в планината (3 нагоре и 1 на слизане) + още 1 транзитна нощ в градчето Моши в подножието, т.е. общо 5. Нощувките по най-популярния маршрут Marangu са в хижи (има и други маршрути, но при тях спането е на палатки). Цената е от порядъка на 1300-1500 USD на човек, като включва парковите такси, местни водачи, носачи на багаж, готвач и всички хранения. Ще уредим и промяна в датата на връщане за международните полети – излитането от Танзания ще е, да кажем, 14-ти януари, с пристигане в България на 15-ти...

Цената включва:

самолетен билет на Qatar Airways по маршрут София – Доха – Дар и Килиманджаро – Доха – София;

самолетни билети за вътрешни полети Дар ес Салаам – Занзибар и Занзибар – Аруша;

всички трансфери от и до летищата;

5 нощувки на All Inclusive в Занзибар, Sea Cliff Resort & Spa 4½* (или подобен), с включена новогодишната вечеря;

тур до Стоун Таун – главният град на остров;

5 дни, 4 нощувки – сафари в саваните на Танзания в лоджи и лагери:

 - 1 нощувка в Нгоро-Нгоро, Ngorongoro Sopa Lodge;

 - 2 нощувки в НП Серенгети, Serengeti Sopa Lodge;

 - 1 нощувка край езерото Еяси, Lake Eyasi Kisima Ngeda Tented Camp;

 - всички закуски, обеди и вечери;

 - посещение в масайско село;

 - транспорт с джипове 4х4 – по време на цялото сафари;

 - местни шофьори-водачи;

 - входни такси в парковете и резерватите.

нощувкa в Доха на връщане (07.01), в хотел 3* с трансфери от и до летището;

медицинска застраховка с покритие 15 000 EUR – не помага обаче при изяждане от гладен лъв или леещ големи сълзи крокодил, СОООРИ;

български водач.

Цената НЕ включва:

летищни такси – около 230 EUR, но могат да се променят до момента на издаване на билетите;

входна виза за Танзания, която се получава на пристигане – 50 USD;

допълнителни забавления на острова – гмуркане, риболов, Safari Blue и други турове, за които ще ви дадем повече информация;

по желание, полет с балон над саваните на Серенгети – много готино, но и голяма цифра – от типа на 470 USD на човек;

цената е за група от 15-18 човека, при по-малко хора ще се наложи доплащане от 200 USD при група от 13-14 човека и 300 USD при група от 10-12 човека;

непосочени в програмата посещения;

бакшиши, разходи от личен характер.

 

Срокове за записване и плащане:

2000 USD – при записване (до 28-ми септември)

останалата част от сумата + летищните такси – до 23-ти ноември 2018

Какво да вземем:
Международен паспорт с валидност поне 6 месеца след крайната дата на пътуванетo. Слънцезащитен крем, шапки, тъмни очила, шапки, дрехи с дълги ръкави за сафарито, спрей против комари. Ваксинацията против жълта треска не е задължителна за посетителите на Танзания, идващи от Европа.
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram