ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Едно новогодишно пътешествие до бреговете на Индийския океан и саваните на Танзания

АФРИКА! Нова година в Танзания image

От: 27.12.2019 До: 08.01.2020

12 дни / 11 нощувки

Цена: 4477 EUR

Дойде време за поредното приключение в Африка, другият ни любим континент... Ще е традиционно по-мързеливо, защото все пак става въпрос за Нова година.

Малко места на континента пленяват въображението както Танзания. Заснеженият Килиманджаро се извисява на хоризонта (когато не е в облаци), множество фламинги „охраняват” на крак солените езера в кратера Нгоро-Нгоро, а стада зебри и антилопи гну са разпръснати докъдето стига погледа из равнините на Серенгети, внимаващи за лъвове, гепарди и хиени, които са сякаш винаги наблизо. Та вижте по-долу една рецептичка за кратко пътешествие до родното място на Фреди Меркюри – колоритния остров на подправките Занзибар, едно готино местенце в Индийския океан, не толкова лъскаво като Сейшели и Малдиви, но по-истинско по нашата ранглиста на приключенията. Новогодишният купон на Занзибар ще е гарниран с 5-дневно сафари в най-известните Национални паркове на Източна Африка – Нгоро-Нгоро, Серенгети, плюс посещение в земите на едни местни племена край ез. Еяси, които живеят така, както и техните предци преди 2-3 века. Няма да ви пиша какво точно ще видите там, елате и вижте сами – струва си! Особено втората част на пътуването е доста скъпарска, но това е Африка (This is Afrca!). А след края на сафарито, който желае може да опита да изкачи континенталния първенец Килиманджаро (5895 м) – ще изпратим допълнителна програма за тази опционна експедиция, яко е!

Програма:

27 декември 2019: отпътуване от София към Танзания

Полети на Qatar Airways по маршрут София – Доха – Занзибар с излитане в 12:25 ч на обед от България и пристигане в Танзания сутринта на следващия ден (28-ми декември). Има престой на летището в Доха, с опцията да се посети града (за обща култура, не че е нещо мега).

28 декември: пристигане в Занзибар, тур на Stone Town

Кацане в на острова около 08:20 ч сутринта и издаване на танзанийски визи на летището. Добре дошли на Занзибар! Трансфер от летището до хотела в стария град на Stone Town, където ще прекараме първата нощувка (следващите ще са на плажа).

След кратка почивка в хотела, ще направим тур из Stone town („Каменния град“ в буквален превод) – струва си човек да се пошляе из лабиринта от тесни улички, където ще видим aнгликанската катедрала с бившия пазар на роби, Къщата на чудесaта, Стария форт, султанския дворец, както и родната къща на Фарук Булсара, по-известен по света като Фреди Меркюри. Има атмосфера мястото, ще ви хареса като за една вечер... Нощувка в Antonio Garden Hotel.

 

 

29 декември – 02 януари: Занзибар

Трансфер на 29-ти от Стоун Таун до хотела ни в района Pwani Mchangani, в севериозточната част на острова (плажовете тук са считани за едни от най-хубавите на Занзибар). Започваме активно да почиваме – свободна програма! Мързел като цяло: плаж, риболов, гмуркане сред кораловите рифове, опционни турове... Общо 5 нощувки тук – Ocean Paradise Resort & Spa 4½*, на база закуска и вечеря. А, щях да забравя, ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! Дано домакините се погрижат добре за купона, но и ние ще трябва да се постараем де...  :)

 

Чарът на Занзибар е легендарен. Като един от големите търговски центрове на Източна Африка, архипелагът (заедно със съседния о-в Пемба и прилежащите им по-малки острови) в продължение на векове е бил кръстопът на култури, място, където се смесват влияния от Африка, Индия и Арабия, където ритъмът на живот е напълно различен от този на континента и е определян по-скоро от мусоните и приливите, отколкото от часовника. Главната забележителност на острова е столицата му Stone town (Каменният град) с неговите старинни къщи, магазинчета, базари, джамии, площади и варосани сгради, построени със скали от кораловите рифове. Разбира се, посетителите не могат да останат безразлични и към природната красота на Занзибар – изумрудените води на Индийския океан, „поръбени” с бели пясъчни плажове. Край бреговете на острова, често могат да се видят и типичните арабски платноходни лодки „дау” (dhow), с които местните рибари и до ден днешен изкарват прехраната си.

 

 

03 януари: Занзибар – Аруша – Серенгети (полети)

Сутрешни полети от Занзибар до летище Серонера, в парка Серенгети (със смяна на самолетите в Аруша). Кацаме в ранния следобед, вече сме в Северна Танзания. Оттам – дано джипките ни чакат (хаха) – тръгваме на първия си „фотолов“ за животните от BIG 5 (терминът е създаден от белите ловци и се отнася до петте най-трудни за ловуване животни в Африка – лъв, африкански слон, кафърски бивол, леопард и носорог). Е, мисля, че в следващите дни ще можете да ги видите всичките, само носорогът малко трудно се намира, другите са ОК... Плюс още и още. Ще правим т.нар. game drive или „каране около дивеча”. Вечеря и нощувка в средата на нищото, но на приятно място – Serengeti Sopa Lodge.

 

 

04 януари: Серенгети

Закуска, продължаваме с обиколката на Националния парк Серенгети. Ще гоним цял ден животните от Big Five и най-вече хищниците (освен лъвове и леопарди, могат да се видят също хиени и с повечко късмет – гепарди). Ще се насладите на цялата дива красота на Африка... За хапване – пикник (box lunch). Прибираме се в Serengeti Sopa Lodge за вечеря и нощувка.

 

С площ от почти 15 000 кв. км, Серенгети е най-известният и един от най-големите национални паркове в Танзания. Името му произлиза от езика на масаите и означава „безкрайни равнини”. Заради голямата гъстота на хищници и плячка, Серенгети е считан за един от топ резерватите за сафари в Африка, а ежегодната миграция на над 1,5 милиона антилопи гну и около 250 хиляди зебри е едно от най-впечатляващите природни зрелища на нашата планета. Тук, освен „Големите пет” (Big 5), се срещат още гепарди, жирафи, хиени, павиани, газели, антилопи, над 500 вида птици (включително щрауси и лешояди) и много други. За първи път вниманието на световната общественост е обърнато към проблемите на консервацията на дивите животни в резервата през 1959 г., с филма на немските изследователи Бернхард Гжимек и сина му Михаел Гжимек „Серенгети не трябва да умре”, спечелил награда Оскар за документален филм на следващата година. Националният парк е в списъка на ЮНЕСКО с обектите на световно наследство от 1981 г.

 

 

05 януари: Серенгети – Нгоронгоро

Закуска, след което се отправяме в посока Нгоронгоро. Дълъг и черен е пътят до там, друса... По пътя край нас ще се разкрият равнините на Серенгети, осеяни с огромни стада от копитни животни – най-вече зебри и антилопи гну. Добитък в изобилие, още повече, че този период съвпада с ежегодната му миграция... Ще минем и през друг от районите на парка – Ndutu.

След това ще спрем за кратко в наричаната „Люлка на човечеството” клисура Олдувай, където се открити сечива и кости от Homo habilis (най-древният вид от човешкия род, заедно с Homo rudolfensis), датирани на около 1,8 милиона години. За обяд – пикник на открито. По желание, можем да посетим и типично масайско селище, интересно е да се види как живеят пастирите на саваните.

Пристигаме в късния следобед, настаняваме се в Ngorongoro Sopa Lodge – хубаво място е това, на ръба на калдерата с изглед към нея, кеф, дивотия... Вечеря и нощувка.

 

Кратерът Нгоронгоро е калдера (вулканичен кратер, срутил се навътре в себе си при изригване) на угаснал преди около 250 хил. години вулкан. Диаметърът му е с дължина 20 км, което го прави най-големият вулканичен кратер на Земята. Стените на кратера се издигат на височина 610 м от заравненото му дъно. Дъното е с площ 260 кв. км и е едно от най-гъсто населените с диви животни места в Африка – срещат се над 50 вида едри бозайници (лъвове, слонове, носорози, хипопотами, няколко вида антилопи, африкански маймуни, павиани, брадавичести свине, хиени и леопарди), както и около 200 вида птици (щрауси, патици и токачки). Местните масаи имат правото да пасат стадата си в тези земи и често могат да бъдат забелязани с добитъка си. Нгоронгоро е обявен за резерват през 1959 г. и е под егидата на ЮНЕСКО от 1979 г.

 

 

06 януари: Нгоронгоро – езерото Еяси

Сутринта ще се спуснем за около 6 часа в Нгоронгоро и ще направим обиколка на кратерното дъно с джиповете. Това е едно от местата в Източна Африка (и в света) с най-голяма концентрация на диви животни, много е яко!

По обед продължаваме в посока езерото Еяси – въпреки че не е точно сафари дестинация, то се отличава с красивите си пейзажи, както и с факта, че в този район живеят едни от най-интересните и самобитни танзанийски етноси, като хадза и датога. Ще посетим едно от селищата на датога и в късния следобед се настаняваме в Kisima Ngeda Tented Camp чудесно място, близо до езерото. Вечеря и нощувка.

 

Еяси е безотточно солено езеро в Северна Танзания, в непосредствена близост до кратера на вулкана Нгоронгоро. То е едно от няколкото езера (заедно с по-известните Виктория, Танганика, Малави и др.), намиращи се на дъното на силно сеизмичната Източноафриканска рифова долина. Еяси е много плитко, със средна дълбочина не повече от 1 м, има форма на правоъгълник с дължина около 50 км, като достига до 80 км през дъждовните периоди. Тук са регистрирани 35% от общата популация в Танзания на застрашеното от изчезване малко фламинго. Територията около езерото е населявано от няколко племена, най-интересните от които са датога (също наричани и даток) и хадза (още хадзапи, хадзабе). За хадза се предполага, че са потомци на най-древното население на Африка и че езикът им е изолиран и несходен с никой друг (ако прилича на някой, то това е езикът на бушмените, живеещи в Южна Африка). Общият брой на хадза е вече по-малко от 1000 човека, а любопитна статия за тях (и много снимки) бе публикувана в сп. National Geographic от м. декември, 2009 г. Датога са доста пo-многобройни – близо 100 000 човека, тяхната самобитна култура също е интересна, като представителите на тази народност лесно могат да бъдат разпознати по татуировките на лицата и особено около очите.

 

 

07 януари: езерото Еяси – летище Килиманджаро – отпътуване към Доха

Ранно ставане, след което ще посетим село на другата интересна местна народност – хадза. Заради силно ораничения контакт със съвременната цивилизация, те са запазили традиционния си номадски начин на живот и, ако имаме късмет, ще отидем на лов с лъкове заедно с тях!

Някъде около 08:00 ч – газ обратно към Аруша и международното летище Килиманджаро (на средата на пътя между Аруша и съседния град Моши). Международен полет на Qatar Airways Килиманджаро – Доха в 15:20 ч, пристигащ там около 23:10 ч. Трансфер и нощувка в Доха.

 

 

08 януари 2020: Доха – София

Ранен трансфер до летището за полет Доха – София в 07:10 ч, ще кацнем в България около 11:25 ч, това май е всичко...

 

 

ВАЖНА ОПЦИЯ КИЛИМАНДЖАРО: За желаещите, можем да организираме експедиция за изкачване на континенталния първенец Килиманджаро (5895 м), много яко! Обикновено са необходими 4 нощувки в планината (3 нагоре и 1 на слизане) + още 1-2 транзитни нощувки в градчето Моши в подножието, т.е. общо 5 или 6. Нощувките по най-популярния маршрут Marangu са в хижи (има и други маршрути, но при тях спането е на палатки). Цената е от порядъка на 1300-1500 USD на човек, като включва парковите такси, местни водачи, носачи на багаж, готвач и всички хранения. Разбира се, това означава 5-6 дни допълнително. Ще уредим и промяна в датата на връщане за международните полети – излитането от Танзания ще е, да кажем, на 13-ти януари, с пристигане в България на 14-ти...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram