ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Природните красоти на Америка (и малко градска джунгла). Пътешествие с коли из Wild West-a, Ню Йорк, Сан Франциско

Американски прелести image

От: 11.05.2024 До: 27.05.2024

17 дни / 15 нощи

Цена: 3 597 EUR

PDF/DOC: Изтегли програмата в .PDF

Огромна и смайващо разнообразна, Америка разполага с богата колекция от чудеса на природата и цивилизацията – от кипящите улици на големите градове, до планините, горите и равнините, покриващи обширни части от континента. Това е държавата на ярките светлини – тук са възникнали Лас Вегас, Ню Йорк, Бостън, Чикаго, Лос Анжелис, Сан Франциско, Маями – името на всеки от тези метрополиси поражда у нас хиляди асоциации свързани с кулутра, известни личности, небостъргачи, забавления... Това е и страната на безкрайните хоризонти и класическото пътуване по земя (т.нар. road trip) – където 6 милиона км шосета минават покрай червени каменни пустини, причудливи геоложки форми, заснежени върхове и плодородни поля с пшеница и царевица, простиращи се до където стига погледът.

Това са Съединените американски щати: 50 различни територии, разположени върху почти 10 милиона квадратни километра – около 4700 км е разстоянието от Ню Йорк до Лос Анджелис, и още толкова до Хаваи. Докато ние определяме населението сборно като "американци", Щатите не са се превърнали все още в хомогенна нация, въпреки медиите, разрастването на градовете, моловете и веригите от ресторанти за бързо хранене. Във всеки регион се говори със специфичен акцент, хората имат типични храни и местен любим спортен отбор, както и собствени политически и социални възгледи. Едно е ясно – влиянието на страната е толкова значимо във всяко едно отношение, че често отъждествяваме името ѝ с това на целия континент.

Редовете по-горе не са наше творение, а са взети от една Библия – не тази отпреди 2000 години, а Библията на пътешественика – Lonely Planet. Пред вас е програмата ни за САЩ в края на април и началото на май...

Чудехме се как да я наречем, може би нещо от сорта – „Природните красоти на Америка (и малко градска джунгла)”... За две седмици и малко отгоре искаме да ви покажем едни от най-интересните природни паркове на Запада – толкова красоти има там, че Гранда, измежду всички каньони, е просто един от тях... Но най-интересното на това пътешествие из Wild West-a е, че ще го направим с коли, които ние ще караме – тъпо би било да взимаме рейс или да летим като скакалци от място на място. Ако погледнете на картата – разстоянието от Финикс до Сан Франциско си е една трета от Америка, но ще го преодолеем без проблеми, стига да имате пътешественическия дух в сърцата си. Ех, готино би било да вземем няколко мотора Харли и да ги караме по ROAD 66... Найс, a?! Няма да ви изброявам тук всичките национални паркове и красоти, които ще видим, ще ги прочетете по-долу, включително и тези, които сме добавили в тази програма. Но можете да сте сигурни, че са удивителни места! А градската джунгла е представена от Ню Йорк, Лас Вегас (един апотеоз на кича, но ще бъдете изненадани да разберете, че освен казина и разврат, там има и немалко културни изкушения) и Сан Франциско. Трите дни в Ню Йорк ще са достатъчни, за да може човек да се потопи в атмосферата на Голямата ябълка. Поне един спектакъл на Бродуей, разходка из залива на Манхатън, обиколка на кръчми и барове... А пък за желаещите – ще им организираме да хвръкнат за 1 ден до Ниагара, за да видят един от по-малко интересните водопади (Игуасу е светлинни години над него по красота, но все пак – да отдадем заслуженото на Щастливеца). И накрая – ще пробваме калифорнийско вино край протока Голдън гейт в Сан Франциско. Май много се увлякох в литературни творения, вижте по-долу. И добре дошли в прерията и каньоните на САЩ, готино е!

Програма:

11 май 2024: София – Ню Йорк (полети)

Полети от София до Ню Йорк с прекачване някъде из Европа – има варианти... Кацането там е следобед или вечерта. Трансфер до хотела и нощувка. Doubletree by Hilton Times Square (или подобен)

Добре дошли в един от градовете, който спокойно може да претендира за световна столица – център на търговия, мода, театър, изкуство, финанси, кулинария, образование, забавления, технологии... Основан от холандците в началото на XVII век с името Нови Амстердам и преименуван 40 години по-късно от англичаните, днес населението е близо 22 милиона, което го прави най-многолюдния град в страната. Дом на артисти, магнати и имигранти от всички краища на планетата, Ню Йорк не спира да се променя. Огромен брой музеи, паркове и етнически квартали са пръснати из 5-те му района – Манхатън, Бронкс, Бруклин, Куинс и Статън Айлънд.

12 май: Ню Йорк

Ще направим това, което всеки нюйоркчанин прави – ще се впуснем по улиците му. Обиколка на Ню Йорк – централен Манхатън, Бродуей, Таймс скуеър, Емпайър Стейт Билдинг, Батъри парк. Свободно време следобед, музеят „Метрополитън” заслужава минимум няколко часа (ако не и цял ден). За не чак толкова големите любители на изкуството – разходка до Little Italy, Wall street или бившите-нови кули близнаци (Ground Zero). Вечерта – шоу на Бродуей (по желание, а и ако успеем да намерим билети). Нощувка в Doubletree by Hilton Times Square (или подобен).

13 май: Ню Йорк

За тези, които предпочитат природата, пред шумотевицата на големия град, предлагаме и еднодневна екскурзия до Ниагарския водопад (с полет Ню Йорк – летището край Ниагара сутринта и връщане вечерта). Зрелищен, голям, шумен, но все пак несравним с водопадите Игуасу, например. Вие ще решите дали заслужава, но да заповядат тези, които искат да зърнат това, което Алеко е видял преди 120 години.

За останалите – свободна програма в Ню Йорк, по желание – разходка с кораб из залива на Манхатън и около символа на града – Статуята на Свободата. Статуята е дар от френския народ по случай стогодишнината от независимостта на САЩ и изобразява римската богиня на свободата Либертас, облечена в тога, държаща факел в издигнатата си дясна ръка и правна книга в другата. Висока е 46 м и днес е един от най-известните монументи в света. Следобед – кръчми и други местенца из Голямата ябълка… Последна нощувка в града, Doubletree by Hilton Times Square (или подобен).

14 май: Ню Йорк – Финикс – Седона (полет + 300 км по земя)

Bye bye, New York, поемаме към истинското приключение на Запад. Сутрешен полет Ню Йорк – Финикс, Аризона. Кацаме около обед, няма какво да правим в този огромен по площ, но иначе така добре уреден и скучен град. Затова ще го ползваме само като отправна точка за нашето пътешествие. Взимаме коли под наем от летището и тръгваме на север към Седона – първите по-интересни скални образувания, които ще видим. Нощувка там, Kokopelli Inn Sedona  (или подобен).

Разположена сред впечатляващи червени варовикови скали в южния край на каньона Oak Creek, Седона привлича търсачи на духовното, лечители, хора на изкуството... Някои смятат, че мястото е център на невидими вихрушки, които разпръскват земната енергия. Едно е сигурно – комбинацията от природни дадености и мистицизъм прави Седона много интересна. На 5 км южно от града е разположен и Параклисът на Светия Кръст – модерен храм, построен в скалите през 1956 г., в стила на Франк Лойд Райт.

15 май: Седона – Гранд Каньон (Южна страна) – Пейдж (320 км)

След закуска потегляме към Южната страна (Южен ръб) на Гранд Каньон. В много класации е определян като най-зрелищното и грандиозно творение на природата, но отново вие ще прецените заслужава ли реално да е №1. Нощувка в Пейдж, Аризона. Country Inn & Suites by Radisson (или подобен).

Големият каньон наистина е огромен – дължината му е 446 км, ширината – 29 км, а дълбочината достига 1800 метра. Болшинството геолози смятат, че възрастта му е около 6 милиона години, а според други изследвания и доста по-стар – на поне 17 милиона... Прорязвайки пласт след пласт в постепенно издигащото се Колорадско плато, река Колорадо и притоците й са разкрили скали на възраст близо 2 милиарда години. Погледнете отвъд ръба му и ще се изправите пред невероятната сила на планетата, на която живеем. След като го видите веднъж, ще е трудно да сравните каньона с който и да е друг природен феномен...

16 май: Пейдж – Каньон на Антилопата – Монюмънт Вали – Моаб (450 км)

Сутринта след закуска – организирана екскурзия с местен гид и камионче до Каньона на Антилопата. Имайте предвид, че в рамките на тези 4-5 дни в Аризона и Юта, ще видим много каньони и скали, но нали за това сме тръгнали? Обещавам, няма да сте разочаровани. Каньонът на Антилопата е формиран при ерозия на пясъчници и също попада в земите на Навахо. Почти нереалните скални „вълни” са дело на водата (и по-точно наводненията при силни валежи). Много близко до градчето Пейдж е и така наречената “Horseshoe” или „Подковата” – нещо като U-образен завой на река Колорадо (по подобие на известния завой на язовир Кърджали), или казано по друг начин – меандър.

За следващото място в програмата ни може да не сте чували като име, но със сигурност сте виждали в поне 5-6 уестърна (и не само)... Тук са заснети кадри от известните холивудски продукции „Телма и Луис”, „Мисията невъзможна 2”, „Форест Гъмп”, „Имало едно време на запад”, „2011: Космическа одисея” и още много други. Става дума за Monument valley (в буквален превод – „Долината на монументите”). Продължаваме още на север, вече сме в Юта. Нощувка в малкото градче Моаб, в близост до Националния парк Arches. Wingate by Wyndham Moab (или подобен)

Каньонът на Антилопата е най-популярният прорезен каньон в тази част от страната (подобен на известния Siq в Йордания, на входа на Петра). Този тип каньони са доста по-дълбоки (над 30 м), отколкото широки в най-горната си част (в някои случаи по-малко от 1 м). По време на дъждовния период, водата от валежите набира скорост и наноси и така дълбае мекия пясъчник. Постепенно коридорите стават по-дълоки, а острите ръбове се заглаждат, като така се формират причудливите вълнообразни форми на стените му.

Монюмент Вали се намира на границата между Аризона и Юта, отново в земите на индианците Навахо, и е известна със своите т.нар. buttes (произнася се „бютс”) – един от сиволите на американския Запад. Това са големи пясъчни скали, често с вертикални стени и заравнени върхове, подобни на малки плата. Червеният цвят на долината се дължи на съдържанието на железен оксид в скалите. Най-високите от тях се издигат на 300 м над земята и подобно на Белоградчишките скали също имат свои имена – „Трите сестри”, „Тотемният стълб”, „Палецът”, „Западната и Източната боксьорски ръкавици” и т.н.

17 май: Моаб – НП Арчес – НП Кениънлендс – Моаб (180 км)

Очаква ни интересен ден около Моаб – именно това са два от новите паркове в програмата! Сутринта ще посетим страхотните естествени арки на Националния парк Арчес (Arches National Park). Най-известните от тях са Деликатната и Двойната арка, както и други интересни скални образувания – „Балансираният камък”, „Трите клюкарки”, „Вавилонската кула”... След това продължаваме с Националния парк Кениънлендс (Canyonlands National Park) – най-големият по площ в Юта, чиито извиващи се каньони и извисяващи се над реките плата са достоен съперник на доста по-известния Гранд Каньон. Ще посетим най-лесно достъпния район от парка – Island in the Sky („Остров в небето”), където има множество „вюпойнти” и към останалите негови части. Втора нощувка в Моаб, Wingate by Wyndham Moab (или подобен).

Националният парк Арчес е известен със своите общо около 2000 естествени арки и други интересни геоложки образувания, оформени в пясъчниците на Източна Юта. Площта на парка е 310 км2, а най-високата му точка – над 1700 м (при Elephant Butte). Територията му лежи върху дебел слой солни седименти, остатък от морски басейн, покривал тези места преди милиони години. Върху тях с течение на времето са се натрупали различни видове пясъчни скали, чийто съвременен облик е дело на ерозията и възходящото движение на подземната сол.

Със своите 1365 км2, Кениънлендс е най-обширният национален парк в щата Юта. Неговите многобройни каньони, скални игли, дълбоки кратери, величествени плата и скали, извисяващи се на 300 м над реките Колорадо и Грийн, сякаш ни пренасят милиони години назад, още при формирането на земната повърхност. Неслучайно американският писател Едуард Аби казва за парка: „най-странното, чудесно и магическо място на Земята – няма подобно на него никъде другаде”.

18 май: Моаб – Каньонът Брайс – Спрингдейл (570 км)

Отправяме се към югозападното ъгълче на Юта, където първо ще спрем в интересния Национален парк каньон Брайс (Bryce Canyon National Park), чиито най-известни образувания са множеството скални игли, наподобавящи мелнишките пирамиди или  пясъчните комини в Кападокия, централна Турция. След това достигаме Спрингдейл, Юта, нощувка в Pioneer Lodge Zion Park (или подобен).

Въпреки името си, каньонът Брайс не е каньон, а по-скоро серия от естествени скални амфитеатри, разположени на източния ръб на платото Понсугант. Най-типичните му форми са т.нар. hoodoos (много подобни на „Вълшебните комини” в Кападокия) – нещо като скални игли, образували се в резултат на ниските температури (паркът е разположен между 2400 и 2700 м надм. височина) и ерозията на седиментните скали под въздействието на течащите води. Скалите впечатляват със своите червени, оранжеви и бели цветове.

19 май: Спрингдейл – Национален парк Зайон – Лас Вегас (300 км)

Днес ще разгледаме Националния парк Зайон (Zion National Park, точното му произнасяне на английски е „Зайън”). С две думи – малко трекинг, много красота и лек адвенчър. За да починем малко от паркове и каньони, след това потегляме към града на греха – Лас Вегас. Какво да кажем за това място – блясък, светлини, казина. Няма нужда от представяне. 2 дни ще отпочинем, ще купонясваме, ще заложим някой долар на рулетка или блек джек, ще видим прословутите фонтани пред бляскавия Беладжио... Две нощувки в Luxor Hotel Las Vegas (или подобен).

Главната особеност на релефа на Националния парк Зайон (с обща площ от 590 км2) е неговият каньон с дължина 24 км и височина на места до половин миля (800 м), като на територията могат да се видят още множество планини и хълмове, по-малки каньони, реки, прорези, плата, естествени арки, монолити и др. Уникалното му географско положение на границата между Колорадското плато, пустинята Мохаве и Големият басейн, обуславя богатато разнообразие от животински и растителни видове. Ще се изкачим (по желание) до известната скала Angels Landing (в буквален превод „Мястото, където се приземяват ангелите”) с височина 454 м, от където се разкрива чудесна гледка към каньона. Изкачването и слизането ще ни отнемат общо около 3 часа.

20 май: Лас Вегас

Вегас! Свободна програма – множество опции: атракциите на върха на най-високата кула и хотел в града – Stratosphere, влакчето тип roller-coaster около хотела New York-New York, някое от многото представления тип stand-up comedy с водещи известни актьори, представленията на Cirque du Soleil в някой от хотелите и т.н. Може да се разходим и до язовира Хувър, в колко филми сме гледали как хвърлят лошите от 220-метровата височина на стената. А преди няколко години построиха и мост с височина някъде към 300-те метра, откъдето може да се наблюдава огромното съоръжение. Хубаво е все пак нощните забавления да са умерени, щото на другия ден пак сме на път, е, няма как – изкуството изисква жертви!!! Luxor Hotel Las Vegas (или подобен)

21 май: Лас Вегас – НП Долина на смъртта – Риджкрест (450 км)

Още една новост в програмата – Националният парк Долината на смъртта! Той неслучайно е представян като най-горещия, най-сухия и най-ниския от множеството паркове в страната... Интересно ще е, а и разнообразието от пейзажи тук е огромно... Ще спрем на някои от известните „вюпойнти”, като Zabriskie point, Dantes view, Artists Drive и други. Напускаме територията му и ще спим в градчето Риджкрест, Best Western China Lake Inn 3* (или подобен).

Националният парк Долината на смъртта е разположен в източната част на щата Калифорния, по границата с Невада, като заема зоната между Големия безотточен басейн на север и пустинята Мохаве на юг. Известен е с голямото си разнообразие от природни форми и образувания – солници, пясъчни дюни, долини, каньони, бедленди и дори заснежени планини. Тук е и най-ниската точка в САЩ и втората най-ниска в цялото Западно полукълбо – Badwater Basin (-86 м; за справка – най-ниската на запад от Гринуич е Laguna del Carbón в Аржентина, -105 м). Любопитно е, че на по-малко от 140 км (и също в Калифорния) е разположен най-високият връх в страната извън Аляска – Маунт Уитни, 4421 м. С площ от 13 650 км2, Долината на смъртта е и най-големият национален парк в континенталните 48 щата...

22 май: Риджкрест – Марипоса (500 км)

Очакват ни каране до градчето Марипоса (Калифорния) – отправна точка за посещение на следващия ден на един от най-популярните американски паркове – Йосèмити. По пътя може да спрем за да видим секвоите в Sequoia National Forest. Ще останем 2 нощи в Марипоса, Калифорния. Mariposa Lodge (или подобна)

23 май: Марипоса – Национален парк Йосèмити – Марипоса (140 км)

Ще посветим целият ден на Йосемити – обиколка на основите забележителности на парка: покритата с борове и заобиколена от високи гранити долина Йосемити (където се стичат почти всички посетители на парка – близо 4 милиона на година), Tunnel View (най-известният viewpoint към долината), Glacier point, Wawona и Mariposa Grove – най-голямата гора от гигантски секвои в Йосемити. Втора нощувка в Mariposa Lodge (или подобна).

Паркът е с площ от над 3000 км2 и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада. Определен за обект на ЮНЕСКО през 1984 г., Йосемити е известен с алпийския си пейзаж, гигантските секвои, множеството водопади, както и скалите с необичайни форми. Централната част от парка е заета от U-образната едноименна долина Йосемити, образувана от движещ се ледник. Скалите в парка са основно гранити, като най-известните образувания са „Ел Капитен” – една от най-популярните стени за катерачни маршрути в света, както и Half Dome  („Полу-куполът”), извисяващ се на 1444 м над нивото на долината.

24 май: Марипоса – Кармел – Сан Франциско (450 км)

Тръгваме към местността Big Sur – живописна крайбрежна ивица на Пасифика, южно от Сан Франциско. Ще спрем за обяд в симпатичното градче Кармел, известно с хубавото си вино, както и с факта, че кмет на града през 80-те, е бил Клинт Ийстууд. Продължаваме към Сан Франциско, където имаме две нощувки, Coventry Motor Inn (или подобен).

25 май: Сан Франциско

Обиколка на Сан Франциско – културната и финансова столица на Северна Калифорния. Основан от испански колонисти през 1776 г., градът бързо се разраства по време на Златната треска в средата на XIX век. С население от около 1 милион жители, днес той е вторият най-гъсто населен град в държавата след Ню Йорк и четвъртият най-посещаван от туристите. Известен е с хипи културата си, еклектичната архитектура, прохладните лета и честите мъгли, IT компаниите от най-висок калибър, електрическите трамваи и т.н. Ще видим: известните стръмни улици в кварталите Nob Hill и Russian Hill; емблемата на Сан Франциско – построеният през 1937 г. висящ мост Golden Gate, дълъг около 1200 м; Union Square; Chinatown и други. Втора нощувка в Coventry Motor Inn (или подобен).

26 май: Сан Франциско – София (полети)

Свободно време сутринта, по обед – връщаме колите на летището и след това обратен полет към Европа.

27 май 2024: пристигане в България

Прекачване в Европа и кацане в България, добре дошли у дома...

харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus добавете Advanture Club във Instagram