ТОВА Е САЙТ ЗА ХОРА С БОГАТО ВЪОБРАЖЕНИЕ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЯ. НИЕ НЕ ПРЕДЛАГАМЕ САМО ЕКСКУРЗИИ, НИЕ ОРГАНИЗИРАМЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ...

Древна Персия и днешен Иран

Древна Персия и днешен Иран image

От: 27.04.2018 До: 10.05.2018

14 дни / 13 нощувки

Цена: 2100 EUR

За пореден път се отправяме към Иран, по следите на една от най-великите империи в световната история. Впечатляващите руини на Персеполис – древната столица на Ахеменидите, глинените постройки на Язд, великолепния площад Накш-е-Джахан /”Модел на света“/ в Исфахан, огромният зикурат Чога Занбил, градините на Шираз, скалните барелефи в Бисотун – това са само част от съкровищата, които ще видим и които по обективни причини (и за радост на мераклиите-пътешественици) все още не привличат тълпи от туристи. Тези интересни исторически обекти, заедно с оживените базари, традиционните чайни, кервансараите по Пътя на коприната, както и покритите със сняг планини, ограждащи обширни пустинни плата, сред които „изникват“ зелени нивя и оазиси с палми, както и селцата, покатерили се на зъберите, са повече от достатъчна причина да посетите страната.
Но забележителностите не дават пълната картина – ако харесвате хората, ще харесате Иран. Повлияна през вековете от гръцки, арабски, тюркски и монголски нашественици, днес иранската нация е етнически многообразна, а хората – безкрайно гостоприемни. Най-често ще ви питат: „Откъде сте?“, последвано от „Харесвате ли Иран?“ Ще ви канят в домовете си и ще ви заговарят на улицата, за да усъвършенстват английския си. Местните очароват още с любовта си и искрено уважение към своята древна и изключително богата култура, както и с етническата и религиозната си толерантност.
В рамките на 12 дни ще разгледаме най-известните красоти на тази страна, като ще опитаме и да разберем какво свързва древна Персия със съвременен Иран, кои са били източниците на вдъхновението на поетите-философи Фердоси, Саади, Омар Хаям, Руми, Хафез, как са пренасяни през вековете медицински, математически, астрономически, философски знания и инженерни умения. Към „задължителните” обекти (Исфахан, Шираз, Язд, Персеполис и т.н.) за трети пореден път добавяме и интересните исторически области Керманшах и Хузестан, разположени в западната част на страната.
Ето програмата по дни:

Програма:
27 април 2018: София – Доха – Техеран
Полети на Qatar Airways по маршрут София-Доха-Техеран, с излитане от София в 13:00 ч. Кацаме в Доха около 18:00 и шест часа по-късно излитаме към Иран. Кацаме вече на 28 април, малко след 04 сутринта на международното летище Imam Khomeini. Добре дошли в Иран!
Трансфер до хотела за настаняване, освежаване и кратка почивка. Tehran Ferdowsi Grand Hotel 4* (или подобен)

28 април: Техеран
Разположен на повече от 1200 кв.км. и с население от над 14 милиона души, Техеран е най-големият град в Западна Азия. Градът непрекъснато се разраства от обявяването му за столица на страната в края на XVIII век. Известен е с многобройните си музеи, арт галерии, дворци, както и със ски курортите, разположени по склоновете на планините Елбурс (Алборз), северно от града, където се намира и най-високият връх на страната – вулканът Демавенд (5610 м).
След закуска и недълга почивка, ще започнем обиколката на Техеран с Националния исторически музей на Иран. Ще продължим с удивителния Музей на бижутата, притежаващ една от най-богатите колекции на скъпоценности в света и двореца Голестан („Градина на розите” в буквален превод) – бляскавата резиденция на шаховете от династията на Гаджарите. Това е най-старият исторически комплекс в града, днес под защитата на ЮНЕСКО. Надвечер ще се разходим до кулата Азади (Azadi Tower) – символ на града и на свободата. Вечеряме някъде в града и се връщаме обратно в хотела. Нощувка в Tehran Ferdowsi Grand Hotel 4* (или подобен).

29 април: Техеран
Още един ден в иранската столица, който ще започнем с изкачване по склоновете на планината Алборз към района Дарбанд – може би най-приятното място в града, където да „избягате” от натоварения трафик, смога и жегата в топлите месеци. Пътеките се вият покрай водопади, планински потоци и са популярно място за разходка на местните, които идват тук и заради множеството чайни, традиционни ресторанти и сергии за храна и напитки. Ще посетим разположения в близост комплекс Са’ад Абад, някога лятна резиденция на последната шахска династия Пахлави, а сега превърнат в музей, като ще ни остане и време за обяд в Дарбанд. След това ще се върнем в града, където ще посетим Музея на килимите, за да научим повече за историята и изработката на тези истински произведения на изкуството. Вечеря и нощувка. Tehran Ferdowsi Grand Hotel 4* (или подобен)

30 април: Техеран – Керманшах (полет)
Ставаме рано за полет в 09:00 от Техеран на запад до Керманшá (Kermanshah) – разположен на 1350 м надморска височина, той е главният град на едноименната провинция и е известен със смесеното си население – тук живеят ирански кюрди, парси, лури… Кацаме около 10:30 и в близост до града ще посетим впечатляващите барелефи при Бисотун (или Бехистун), изсечени високо в скалите още през 521 г. пр. Хр. и обявени за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2006 г. Главно място в изображението заема, разбира се, шахиншаха Дарий I Велики, който приема група поклонници. Сцената е придружена от надписи на 3 древни езика. Връщаме се обратно в Керманшах, където в две съседни скални ниши ще видим още една група интересни барелефи – Так-е Бостан, този път от Сасанидската епоха (III-VI в). Изобразени са ловни сцени, на короноване на някои от техните най-видни владетели и др. В следобедните часове ще се разходим из града и ще опитаме да влезем в единственото по рода си, заради сцените от Шахнаме, които го украсяват, шиитско светилище Takieh Moaven ol Molk. Нощувка в Jamshid Kermanshah 4* (или подобен).

01 май: Керманшах – Шуш – Чога Занбил – Шуштар (490 км)
Рано сутринта (около 06:00 ч) потегляме на юг към провинция Хузестан – тя граничи с Персийския залив и Ирак, и е свързана с най-ранната история на страната. Преминаваме през историческия Шуш, където ще посетим гроба на старозаветния пророк Даниил и продължаваме към зикурата Чога Занбил (Choqa Zanbil) – най-добре запазения паметник от епохата на цивилизацията Елам. Зикуратите са масивни пирамидални структури с религиозно предназначение, изградени обикновено от кирпичени тухли и типични най-вече за Месопотамия (в днешен Ирак). Построен през XIII век пр. Хр., Чога Занбил и съседното му селище са били превзети и разграбени от цар Ашурбанипал през VII в. пр. Хр., след което храмът потъва в забрава за почти 2600 години, когато по случайност е „открит” отново през 1935 г., а по-късно става първият ирански обект, включен в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Зикуратът е и с впечатляващи пропорции – 105 м дължина на квадратната основа и 5 нива във височина.
Крайната ни спирка в този ден е град Шуштар, където ще видим античните хидравлични съоръжения на града (на практика воденици), чието изграждане е започнало още през V в. пр. н. е., като по-късно са използвани римска технология и труд на пленени римски войници.
След вечеря се прибираме за нощувка в хотела в традиционен стил Afzal 3* (или подобен).

02 май: Шуштар – Ахваз (90 км); полет Ахваз – Техеран; Техеран – Нушабад –Кашан – Абиянé (365 км)
След ранна закуска тръгваме за Ахваз, откъдето ще вземем вътрешен полет до Техеран, където очакваме да кацнем около 10:30. Поемаме на юг към Кашан, като по пътя ще посетим подземното селище Нушабад (Noosh Abad), прокопано от човешка ръка по времето на Сасанидите и простиращо се на хиляди квадратни метри под повърхността, на дълбочина от 4 до 18 метра. След отдих в прекрасната персийска градина Фин, сред която блика извор, смятан за свещен, продължаваме към Кашан – град-оазис, разположен на ръба на пустинята Дащ-е -Кявир. Всяка година в началото на май, много туристи участват в празненствата на розовата вода, с производството на която се слави Кашан. Запазени са и множество стари къщи, от които ще влезем в Боруджерди и Табатабей, прекрасни образци на традиционната персийска архитектура от XIX век. Продължаваме към селцето Абияне, късно пристигане там, настаняване и нощувка в  къща за гости.

03 май: Абияне – Исфахан (175 км)
След закуска ще се разходим из Абиянé (Abyaneh), кандидат за списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 2007 година. В този музей на открито е запазен стилът на селските постройки в централен Иран отпреди две хилядолетия, а ярките цветове в облеклото на местните жени и традиционния начин на живот, са притегателна сила за посетителите.
Продължаваме към Исфахан – чудото на ориенталската архитектура! Централният площад на града носи името Накш-е Джахан (Naqsh-e Jahan), което идва от поговорката, че ако си видял Исфахан, си видял „половината свят”… В южната част на площада е разположена Имам джамия (или Шахската джамия) – най-голямата в Исфахан, украсена с чудесни мозайки и различни орнаменти, впечатляващ монумент в прослава на въображението на шах Абас I и умението на неговия архитект. В източната част на площада е разположена джамията на Шейх Лотфолах – още един от най-ярките паметници на иранската архитектура от времето на Сафавидите, построена за 17 години отново по заповед на Абас Велики. Елегантният дворец Али Капу (Ali Qapu), в западната част на площада, първоначално е бил проектиран като огромна порта – висок е 38 м и има шест етажа, като до всеки от тях се достига по спирално стълбище. Разбира се, няма да пропуснем да се поразходим и из базара Бозорг. Нощувка в Safir Isfahan 4* (или подобен).

04 май: Исфахан
Пълен ден в града. Рано сутринта ще се разходим по мостовете Хаджу и Си-о-Се Пол, както са правили персийските владетели. След това отиваме в Петъчната джамия (Jameh Mosque) — най-голямата обществена джамия в Исфахан. Джамията е строена няколко века – започната е около 771 година, но е реконструирана и достроявана до края на XX век. През 2012 година Петъчната джамия е включена в списъка на обектите, представляващи световно културно наследство към UNESCO. Ще влезем в още един красив дворец – Чехел Сотун, след коeто отиваме в квартала Нова Джулфа, за да разгледаме арменската катедрала Ванк (Vank) и Музея на музикалните инструменти в Исфахан. Втора нощувка в Safir Isfahan 4* (или подобен).

05 май: Исфахан – Мейбод – Чак Чак – Язд (425 км)
Продължаваме с Мейбод, където ще влезем в старинния кирпичен замък Нарин (на възраст от поне 1800 години), откъдето се открива чудесна гледка към града. После, в пустинята северно от Язд, ще се изкачим до Чак Чак – най-свещеното място за зороастрийците не само в Иран, а и в света. Всяка година в средата на юни тук се провежда голям фестивал, който привлича хиляди последователи на тази древна религия.
Достигаме Язд и, преди да се настаним, ще побродим из старата му част – Fahadan, където животът кипи и през нощта. Нощувка в Rahoma Yazd 4* (или подобен).

06 май: Язд
Този ден ще посветим на Язд. Разположен във вътрешността на пустинята и някога важна спирка по Пътя на коприната, този град е считан от ЮНЕСКО за един от най-старите в света. Със своите исторически джамии, тесни, виещи се улички, типичните badgirs (ветрови кули) и древни кирпичени сгради, Язд определено е и едно от най-очарователните места в Иран. Предиобед ще отидем до „Кулите на мълчанието” и зороастрийския храм на огъня Атешкаде, а следобед ще посетим градината Долат Абад (Dolat Abad), главната джамия Jameh, Затвора на Александър, комплекса Амир Чакмаг. Ще остане време и за самостоятелни набези към градския базар, най-вече за сладките, с които се слави Язд. Вечеря и втора нощувка в града, Rahoma Yazd 4* (или подобен).

07 май: Язд – Пасаргада – Шираз (480 км)
След закуска потегляме към Шираз, като пътьом ще поспрем край хилядолетния кипарис и ледената къща в Абаку. Следващата ни спирка са руините на някога потъналата в зеленина Пасаргада – първата столица на ахеменидската империя и мястото, където се намират гробницата и дворците на основателя ѝ – Кир II Велики. Останките от градински основи, оформящи четириъгълник и канали с каменно ложе, намирени тук, са смятани за най-старата персийска градина.
Привечер достигаме Шираз – градът, считан за сърцето на персийската култура. Нощувка в Shiraz Elizeh Hotel 4*  (или подобен).

08 май: Шираз – Бишапур – Шираз (280 км)
След закуска ни очаква целодневна разходка до Бишапур („Градът на Шапур”) – столицата на може би най-бележития цар на Сасанидите, Шапур I. Освен останки от дворци и храмове, в близката долина Tang-e Chogan ще разгледаме впечатляващи барелефи, изобразяващи различни исторически сцени и най-вече военните победи на царя над римляните.
Връщаме се в Шираз и в късния следобед ще посетим последователно гробниците на двама от най-великите и обичани поети на Персия – Хафез и Саади, заради чиито творби градът е смятан и за литературна столица на страната. Нощувка в Shiraz Elizeh Hotel 4* (или подобен).

09 май: Шираз – Персеполис – Накш-е Ростам – Шираз (140 км)   
Закуска и тур на Шираз – градът на поетите, виното (е, сега са стафидите) и розите. Ще посетим първо многоцветната Розова джамия, носеща името на основателя си Насир ал-Молк (Nasir Al-Molk). Ще се разходим край крепостта на Карим хан, строена през XVIII в. и из двореца Наранжестан от времето на династията Гаджар (Qajar). Надникваме бързо в комплекса Вакил и се отправяме към град Марвдащ, в близост до който ще видим първо Накш-е Ростам – интересни скални гробници, в които са погребани някои от ахеменидските владетели.
След това ще посетим величествения Персеполис (Тахт-е Джамшид) – древната имперска столица по време на династията на Ахеменидите и въплъщение на най-големите им успехи (а след това и падение, след похода на Александър Велики). Със своите богато украсени с релефи порти и стени, монументални колони, стълбища и различни скулптури (сред които лъвове с човешки глави, двуглави бикове и др.), Персеполис не оставя съмнение за могъществото на Персийската държава. Строежът на града започва през 521 г. пр. Хр. по заповед на Дарий І и продължава в следващите повече от 150 години. Нощувка в Shiraz Elizeh Hotel 4* (или подобен).

10 май 2018: Шираз – София
Рано сутринта тръгваме към международното летище на Шираз, ще пристигнем там около 03:00 за полета ни обратно към София.
Полети Шираз – Доха – София на Qatar Airways, с излитане в 05:55 ч и кацане в Доха в 05:40. Кратка връзка там, малко повече от час, след което излитаме към България. Кацаме в София около 12:00 в същия ден. Добре дошли у дома...

Цената включва:

● самолетен билет за международни полети София – Доха – Техеран и Шираз –
Доха – София на авиокомпания Qatar Airways;
самолетни билети за вътрешните полети Техеран – Керманшах и Ахваз –
Техеран;
всички трансфери летище – хотел – летище в Иран;
13 нощувки със закуски в хотели 3*, 4* и 5* (според местните стандарти, които
са различни от европейските);
12 вечери;
транспорт с туристически автобус по целия маршрут (около 2800 км);
български водач по време на цялото пътуване – Мария Нанкова;
местни англоговорещи гидове;
медицинска застраховка за пътуване в чужбина с покритие 10 000 EUR;
приетите в Иран минимални бакшиши за гид и шофьори.

Цената НЕ включва:

летищни такси за международните полети – 90 EUR, но подлежат на промяна
до момента на издаване на билетите;
разходи за иранска виза, която се издава от посолството на страната в България
– 60 EUR. Важно!!! Абсолютно задължително е в паспортите ви да няма
израелски визи и печати!
неупоменатите в програмата посещения и хранения;
входните такси за туристическите обекти, посочени в програмата (общо около
170 US$);
бакшиши и разходи от личен характер;
посочената цена е за група от 16-20 човека, при по-малка група доплащането
би било съответно:
* при група от 14 души – 100 долара на човек;
* при група от 12 души – 215 долара на човек.
застраховка „Отмяна на пътуване”.

Срокове за записване и плащане:

700 EUR – при записване веднага;
777 EUR – до 28 февруари, 2018 г.;
останалата част от сумата + летищни такси – до 25 март, 2018 г.
Минимален брой на участниците в групата – 12 пътешественици.

Какво да вземем:
Валиден паспорт поне 6 месеца след края на пътуването
харесайте Advanture Club във facebook харесайте Advanture Club във google plus